Szakértő válaszol

Hepatitis A elleni védőoltás

Tájékoztató:

Kórokozó, terjedés

A betegséget vírus okozza, amely elsősorban szennyezett vízzel, élelmiszerrel fertőz. A hosszú lappangási idő miatt a tünetmentes személy is fertőz, székletében nagy mennyiségű kórokozót ürít. A betegség gyermekek esetében gyakran tünetmentes lehet, de fertőz.

Tünetek

  • Nem típusos, több hepatitiszes megbetegedés is azonos módon jelentkezhet, ezeket csak később lehet elkülöníteni, labor vizsgálattal.
  • Jellemző lehet: hirtelen kezdet,hasi fájdalom, láz, világos széklet, sötét vizelet, sárgaság, hányás, étvágytalanság, hasmenés.
  • Egészséges ember maradványtünetek nélkül gyógyulhat, de hosszasan munkaképtelen lehet az érintett személy(max fél év).

Védettség

az idő függvényében ez többféleképpen kialakítható, kombinációban is a hepatitis B-vel, ilyenkor az alapsor minimum két oltásból áll. (így hosszabb idő szükséges a teljes védettség eléréséhez, legalább 6 hét)Bizonyos esetekben lehetőség van gyorsított séma alkalmazására is (0, 7,21, napok)

A védettség időtartama függ a választott sortól, oltóanyagtól, illetve mindig van lehetőség egy ismétlő oltással akár 10 vagy 25 éves védettséget kialakítani, ha arra igény van.

Monovalens oltóanyag beadását követően a védettség két hét alatt maximális lesz.

Oltóanyag neve

Avaxim, Vaqta, Havrix,Twinrix

Mokeropt logó