Szakértő válaszol

Malária megelőzésére szolgáló gyógyszerek

 

A malária (váltóláz, mocsári láz) egysejtű, protozoon által előidézett, gyakori és súlyos trópusi betegség.

A fertőzés terjesztésében vektorok, kizárólag a malária szúnyogok (Anopheles spp.) játszanak szerepet, de fertőzött vérrel (transzfúzió) is átvihető, sőt a fertőzött anyától az újszülött is megbetegedhet.
A fertőzési veszély jelentős. Minden évben számos turista, utazó betegszik meg maláriában olyan ország meglátogatása során, ahol a betegség előfordulásával számolni kell. A megbetegedés a fertőzöttek jelentős részénél csak a hazaérkezés után jelentkezik.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megelőzési programjában a közegészségügyi-járványügyi szempontból jelentős fertőző betegségek, köztük a malária csökkentése, illetve felszámolása fontos szerepet játszik.
A malária jelenleg több mint 100 országban endémiás. Az évente világszerte előforduló esetszámot nem lehet pontosan meghatározni, azonban a WHO becslése szerint évente mintegy 300-500 millió klinikai és ezen belül több mint egymillió, döntően a P.falciparum által előidézett halálozási eset fordul elő.

A malária megelőzése

Ez részben a szúnyogcsípés megelőzését, részben megfelelő gyógyszerek szedését, a kemoprofilaxist jelenti.

Szúnyogcsípés elleni védekezés
Erre a célra elsődlegesen a rovarriasztó szerek (repellensek) alkalmasak, de a zárt terek, különösen az alvóhelyek (ágyak) védelme is fontos.

Szúnyogok bejutásának megakadályozása
Nem légkondicionált helyeken, az ajtó- vagy az ablaktokokhoz illeszkedő háló alkalmazásával a szúnyogok zárt térbe való bejutása megakadályoz- ható. Napnyugta után az ajtókat, ablakokat feltétlenül csukjuk be. Trópusi területeken az ágy fölé helyezett – újabban már rovarirtószerrel kezelt szú- nyogháló – használata a csípések megelőzése szempontjából rendkívül előnyös.

Kemoprofilaxis

A kemoprofilaxis antimaláriás gyógyszerek szedését jelenti. Az utazó a malária profilaxisra szolgáló készítményeket orvosi vényre, a vényírás szabályainak megfelelő adatközléssel kapja meg a gyógyszertárban. A felírandó mennyiséget a szükséges dózis alapján kell kiszámítani, melynek alkalmával figyelembe kell venni, hogy a készítményeket a malária sújtotta területre való utazás előtt, alatt és azt követően változó időtartamban kell szedni. Ezért keresse fel rendelőnket, hogy személyre szabott, pontos tájékoztatást adhassunk.
A Delagil (chloroquin) és a Lariam (mefloquin) szedését a malária endémiás területre érkezés előtt egy héttel, a Doxycyclin szedését pedig a megérkezés előtti napon kell elkezdeni. A kemoprofilaktikumok szedését rendszeresen folytatni kell az endémiás területen való tartózkodás alatt, illetve a maláriás terület elhagyását követően további négy hétig.

Ajánlások fokozottan veszélyeztetettek számára

Az utazók egyes speciális csoportjai, valamint a malária endémiás területen hosszú ideig tartózkodók, vagy gyakran, de rövid ideig oda látogatók fokozottan veszélyeztetettek, akik tanácsadására kiemelt figyelmet kell fordítani:
    terhes nők,
    csecsemők, kisgyermekek,
    hosszú ideig endémiás területen tartózkodók,
    ún. "last minute" utazók (akiknek már nem áll rendelkezésükre a megfelelő idő a védekezésre) - a gyorsított eljárásért keresse fel rendelőnket!

A maláriáról

Fertőzés forrása
A fertőzött ember.

Terjedési mód
Az Anopheles szúnyogok a fertőzött ember vérének szí- vása közben fertőződnek és a sporogonia (ivaros szaporodás) befejezté- vel, 10-30 nap múlva válnak fertőzőképessé. Ismételt vérszíváskor a kór- okozó a szúnyog nyálával az emberi vérkeringésbe kerül. A fertőzés transzfúzióval, valamint transplacentaris úton is átvihető.

Lappangási idő

Plasmodium fajonként változó, általában 9-14 nap, de lehet több hónap is.

Fontosabb tünetek

Harmadnapos, negyednapos vagy mindennapos láz- rohamok, melyek hidegrázással kezdődnek, majd 8-10 óra után izzadással hirtelen megszűnnek. Krónikus maláriában lépmegnagyobbodás, elesettség, vérszegénység, reumás jellegű izületi- és izomfájdalmak fordulnak elő. Legsúlyosabb a P.falciparum malária klinikai lefolyása, toxikus tünetekkel: sárgaság, hemoglobinuria, delírium, coma stb.

Fertőzőképesség tartama

A beteg akkor fertőzőképes, ha a kórokozó gametocytái a vérében keringenek. Kezeletlen esetekben a plasmodiumok egy idő múlva elhagyják a vérpályát és a májban, valamint a lépben telep- szenek meg, ahonnan recidiva esetén újból elárasztják a vérkeringést. Így a P.falciparum kb. 1 évig, a P.vivax kb. 3-4 évig, a P.malariae pedig 20-30 évig is perzisztálhat a szervezetben. Szakszerűen kezelt betegek fertőzőképessége a klinikai gyógyulás után megszűnik. Hazánkban már csak importált esetek fordulnak elő.

Teendők a betegség előfordulásakor

Teendők a beteggel

Jelentés
Be- és kijelentésre kötelezett. Az „Orvos megjegyzései” rovatban közölni kell, hogy a beteg mely trópusi országból és mikor érkezett, milyen malária profilaktikumot szedett.

Elkülönítés
A beteget fertőző kórházi osztályra kell utalni, hogy a szükséges kezelést elvégezhessék. Gondoskodni kell a szúnyog- mentes kórházi elhelyezésről.

Járványügyi laboratóriumi vizsgálat
Kötelező. Diagnosztikus vizsgálat céljára vért kell vastagcsepp és 2 kihúzott készítmény formájában az „Johan Béla” Epidemiológiai Központ Parazitológiai osztályára és az ÁNTSZ területileg illetékes megyei intézetének parazitológiai osztályára küldeni.

Fertőtlenítés
Nem szükséges, azonban a szúnyogmentességet biztosítani kell.

Megelőzés
Maláriát terjesztő szúnyogok elleni védekezés. Endémiás országokba utazók esetében javasolt szúnyogháló és szúnyogriasztó szerek használata. A fertőzés elkerülésére a gyógyszeres prevenciót kell alkalmazni. A gyógyszerek helyes megválasztása és adagolása időről- időre függ a plasmodium fajtájától és a törzsek esetleges gyógyszer- rezisztenciájától stb. Az aktuális helyzetnek megfelelő ajánlásokat az Egészségügyi Világszervezet időnként közzéteszi, amelyről a külföldre utazó személyeket a nemzetközi oltóhelyek tájékoztatják.

Az utazók védelme gyógyszeresen, illetve szúnyog riasztóval oldható meg. Ha malária ellen gyógyszert szedünk, akkor is fontos, hogy lehetőség szerint elkerüljük a szúnyogcsípést.

A szúnyogok csípése több, komoly betegség okozója lehet (Dengue-láz, WNV, sárgaláz), ezt célszerű megelőzni. A szúnyogok csípése által a maláriát okozó protozoon kerül a vérbe, ami a kialakuló tünetekért okolható. Mivel négy fő altípusa van a kórokozónak, így a tünetek, a lappangási idő is nagyon változatos lehet!

Fontos: ha korábban maláriás területen járt, akár egy évvel később is jelentkezhetnek tünetek, így az Ön feladata, hogy ezt a kezelőorvosával közölje, hogy időben megfelelő diagnózis születhessen.

Mi jellemzi általában a maláriát terjesztő szúnyogokat?

Alkonyat után és napfelkelte között támadnak, 2000 m alatt fordulnak elő, városokban nem jellemző az előfordulásuk, a légkondicionált szálláshelyet nem kedvelik.

Milyen szúnyogriasztót érdemes használni?

30% feletti hatóanyag tartalom elengedhetetlen. (dietiltoulamid, picaridin)
 
Amennyiben telefonon szeretne időpontot kérni, vagy oltással kapcsolatos kérdése van, keresse Dr. Béres Zsuzsannát a 06 30 937 9349 telefonszámon.

Mokeropt logó