Szakértő válaszol

Sárgaláz elleni védőoltás

Tájékoztató

Kórokozó, terjedése

Yellow fever - sárgaláz. Fertőzött szúnyog csípésével kerül a vírus az emberi szervezetbe. Dél-Amerika, Afrika trópusi, subtrópusi területein fordul elő a megbetegedés.

Tünetek

3-6 nap után jelentkezhetnek, kezdetben általános tünetek jellemzik a betegséget: gyengeség, láz, hányás, fejfájás, majd egy rövid átmeneti javulás után 15%-ban rendkívül komoly tünetek uralják a klinika képet. Magas láz, sárgaság, vérzés, több szerv is komolyan érintett lehet. Kórházi elhelyezést igénylő állapot alakul ki, csak tüneti kezelés létezik. Minden tízedik páciens belehal a betegségbe.

Védettség

Az oltás csaknem tökéletes védelmet nyújt, aspecifikus megelőzést a megfelelő szúnyogriasztó szerek jelentenek. A vakcináció élő legyengített kórokozóval történik, ezért gyakrabban lépnek fel mellékhatások az oltást követően, mint egyéb oltások esetén. Azonban ezek sem tarthatnak 10 napnál tovább, a védettség is ennyi idő alatt alakul ki.

Oltóanyag neve

Stamaril

Az oltás meglétét nemzetközi sárgakönyv igazolja, mely a kiállítástól számítva 10 évig érvényes. Bizonyos országok nem engedik a belépést a dokumentum hiányában, tehát náluk az oltás kötelező, és több országba erősen ajánlott védóoltás.

Bizonyos esetekben nem lehet oltani, akkor ez kerül a nemzetközi sárgakönyvbe, amit a hatóságok szintén elfogadnak.

Mokeropt logó