Szakértő válaszol

Agyhártyagyulladás elleni védőoltás

… a Meningococcus meningitis okozta betegség

A fertőzés a levegőbe tüsszentett vagy köhögött, baktériumokat tartalmazó apró nyálcseppek belélegzésével terjed. A betegség gyorsan végzetessé válhat, a halál néhány órával az első rosszullét után beállhat.

Betegség
Hirtelen kezdődik hidegrázással, erős fejfájással, magas lázzal. Az agyhártyák gyulladását hányás, tarkómerevség (a beteg a fejét nem tudja előre hajtani), aluszékonyság, eszméletvesztés, súlyos formában bőrvérzések jelzik. Orvosi beavatkozás nélkül a halálozás magas.
Mindenütt a világon előfordul. Vannak területek, ahol járványos és tömeges megbetegedést okoz. Ilyen a Sahel néven ismert terület, mely a Szaharától délre és az Egyenlítőtől északra egész Afrikát átszeli, Gambiától Etiópiáig. Nepálban, Szaud-Arábiában (a mekkai zarándokok között) is előfordulnak járványok.

Védőoltás
A baktériumnak nem minden típusa ellen van védőoltás. Az Afrikában és Ázsiában előforduló leggyakoribb törzsek ellen (ACYW 135) egyetlen oltás 3 évre nyújt védelmet. Azoknak, akik lépeltávolításon estek át vagy immunrendszerüket gyengítő betegségben szenvednek a védőoltás különösen fontos, mert a baktériummal szemben gyenge a védekezőképességük. 2 évnél fiatalabb gyermekek számára az oltóanyag nem megfelelő hatékonyságú, járványveszély esetén azonban őket is oltani kell.

Oltási reakció
Az oltás helyén pír, fájdalom, duzzanat jelentkezhet, láz ritkán lép fel.

Ellenjavallat
Lázas betegség. Járványos területre utazó terhesek is olthatók.

A járványos agyhártyagyulladás egy ritka betegség, azonban, ha kialakul nem tipikusak a tünetei, villámgyors lefolyású és megfelelő kórházi kezelés esetén is 10%-ban halálos.

A kórokozó
Az okozója egy tokos baktérium: a neisseria meningitidis, amely gyakran megtalálható  az orrgarat nyálkahártyájának a felszínén. Az emberek akár 10-35%-a is hordozhatja a baktériumot, akár tünetmentesen is.  Ezt a csoportot nevezzük hordozóknak és fontos szerepük van a járványok generálásában.

A hordozás tekintetében a 15 -25 éves korosztályban ez az érték a legmagasabb, összehasonlítva a többi korcsoporttal. Ezért a betegség kialakulása szempontjából is kiemelt kockázati csoportot képviselne (nagyobb közösségekben a hordozók aránya elérheti a 77%-ot is, pl. katonaságnál).

Tünetek, következmények
Nem típusosak, akár 24-48 óra alatt végzetes kimenetelű lehet, megfelelő kezelés hiányában. A kialakult estek 10%-ában a betegség  halállal végződik, illetve a gyógyulást követően súlyos maradványtünetek jelzik a fertőzés korábbi tényét.

Hogyan fertőződhetünk meg?

Cseppfertőzéssel, a hordozók megfertőzik az arra fogékony társaikat.  A zsúfoltság kifejezetten kedvező körülményeket teremt, a kórokozó átadásához. (Pl. fesztiválok)

Mely korosztályok érintettek leginkább a betegség kialakulása szempontjából?

A 25 év alatti korosztály tekinthető a baktérium fő „támadási pontjának". Ezen belül a 0-4 év közötti gyermekek körében kimagaslóan sok eset fordul elő, a többi korcsoporttal összehasonlítva. A második legérintettebb korcsoport a serdülők: 15-19 év között.

A szociális kontaktok száma és a tömegben eltöltött idő nagymértékben megnöveli a betegség kialakulásának esélyét.

A meningitis epidemica és az utazók

A N.meningitidis által okozott esetek a világ bármely  részén előfordulnak.

Afrikában a szub-Szacharai régiót meningitis- gyűrűnek is nevezik, az itt előforduló esetek nagy száma és az évenként előforduló járványok miatt, melyek száma fokozatosan emelkedik. A térségben ez komoly népegészségügyi problémát okoz. A domináló szerotípus az A!

2009-ban Lengyelországban, Argentínában 2008-ban, Fülöp-szigeteken 2005-ben, Brazíliában 2003-2005 között, Indiában 2005-ben jelentettek komoly járványokat.

A világ számos országában javasolt az oltás felvétele. (A Meccai zarándokúton pl. kötelező védőoltás, az óriási tömeg, zsúfoltság  miatt.)

Immunizáció

A vakcina fejlesztése során sikerült konjugált vakcinát előállítani,a korábbi poliszachariddal szemben. Ez  gyógyszer technológiailag egy tökéletesebb megoldást jelent: magasabb ellenanyag szinteket, és hosszabb távú védelmet.

1 éves kor felett bizonyos típusú oltóanyag már biztonságosan alkalmazható. A gyártó ebben a pillanatban 5 évig ígér védelmet, de ez vélhetően hosszabb időtartamot fog jelenteni majd, ahogy az utánkövetéses vizsgálatok adatai értékelésre kerülnek.

Akik korábban poliszacharid vakcinát kaptak, azok esetében emlékeztető oltásként is alkalmazható ez a korszerűbb vakcina.
 
Amennyiben telefonon szeretne időpontot kérni, vagy oltással kapcsolatos kérdése van, keresse Dr. Béres Zsuzsannát a 06 30 937 9349 telefonszámon.

 

Mokeropt logó