covid 19 vírus logó

Budai Hajóorvosi Centrum

Fedélzetre fel! Megnyitotta kapuit a Budai Hajóorvosi Centrum

Legyen szó akár a magyar tengerről, akár végtelennek tűnő folyóinkról, szinte mindenkinek van egy-egy kedves emléke, ami csodálatos vizeinkhez fűződik. A hullámok szerelmeseinek pedig örömhír hír, hogy már a XI. kerületben is elérhető számukra hajózási orvosi szolgáltatás.

– A hatályos jogszabályok alapján kedvtelési célú vízijárművet az a személy vezethet, illetve hajózási szolgálatot az a személy láthat el, akinek az egészségi alkalmasságát a rendeletben meghatározott orvos megállapította, a belvízi kedvtelési vizsgálatot háziorvos és a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatás nyújtására jogosult orvos végezheti, az alkalmassági iratokat ő adhatja ki
– mondja Dr. Torzsa Péter, a Budai Magánorvosi Centrum vezetője, aki kinevezett hatósági  belvízi és tengeri  hajóorvos.

– A vizsgálat során rendelőnkben szemészeti vizsgálatot, vérnyomásmérést és vizelet gyorsteszt vizsgálatot végzünk. 40 év felett az alkalmassági vizsgálathoz EKG vizsgálat is szükséges, melyet szintén helyben el tudunk végezni. Cukorbetegség, korábbi infarktus, szívbetegség, epilepszia, mozgásszervi károsodás, pszichiátriai kezelés esetén a szakorvosi vélemény feltétele a vezetői engedély meghosszabbításának.

Gépjármű-vezetői, hivatásos belvízi hajózási szolgálati és belvízi kedvtelési célú vízijármű-vezetői alkalmassági vizsgálat, III. és IV. osztályú tengeri kedvtelési célú tengeri vízijármű-vezetők időszakos és soron kívüli alkalmassági vizsgálatának ára első fokon 10.000 Ft (ami magába foglalja az EKG-t és a  vizelet gyorstesztet is).

A Budai Hajóorvosi Centrumban a belvízi hivatásos hajósok vizsgálatai is elvégezhetőek. Magyarországon 36 orvos van a kijelölt belvízi hajóorvosok hatósági listáján. Dr. Melles Imre főorvos és Dr. Torzsa Péter egyetemi docens tengerészorvosi képesítéssel és kinevezéssel is rendelkeznek, így az I. és II. osztályú tengeri kedvtelési célú vízijármű-vezetők alkalmassági vizsgálatát is elvégezhetik.

Nem mindenki előtt ismert a hajóorvosi rendeletet, mely szerint az Aida, Carnival, Royal, Norwegian, Seabourn és a többi 35 nemzetközi Hajós Társaság által előírt Tengerész-Orvosi Vizsgálatokat kizárólag a kijelölt tengerészorvosok végezhetik. E speciális alkalmassági vizsgálatok díjai a Hajós Társaságok eltérő egészségi követelményeitől, valamint a betölteni kívánt pozíciótól függenek. A munkavállalók központunkban elvégezhetik a hajós alkalmasságiukhoz szükséges laboratóriumi vizsgálatokat, drog teszteket, terheléses EKG-t, fogászati és nőgyógyászati vizsgálatokat. A Centrumunk mellett működő Budai Oltóközpontban személyre szabott oltási tanácsadásban és kezelésben részesülnek a tengeri hajón munkát vállalók.

A hajóorvosi vizsgálat szükségessége esetén kérjen időpontot online (www.budaihajoorvosicentrum.hu), vagy hívjon bennünket a 06 1 794 3980 telefonszámon!