Pneumococcus által okozott tüdőgyulladás elleni védőoltás

Latinul: Streptococcus pneumoniae.

Kórokozó, terjedés:

A baktérium bizonyos típusai felelősek a betegség kialakulásáért. A légutak lakója lehet, (orr-garat) ez a tünetmentes hordozói állapot. Az egészségesekben is akár 5%-90%-ban kimutatható lehet a baktérium. Gyermekekre jellemzőbb, általában ők betegítik meg a felnőtteket. Influenzát követően különösen fogékonyakká válunk a pneumococcus felülfertőződésre.

A  betegség leginkább az  5 év alattiakat érinti, azon belül is egyéves kor alatt különösen sebezhetőek a gyerekek, majd az életkor előrehaladtával 50 éves kor felett ismét emelkedés figyelhető meg. Cseppfertőzéssel terjed, kiemelt szerepe van a hordozói állapotnak. A betegség mortalitása az elmúlt 60 évben alig változott (12-13%), az antibiotikum-terápia ellenére is.

Tünetek, szövődmények:

A tünetek lehetnek láz, hidegrázás, produktív köhögés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szapora légzés, szapora pulzus, oxigénhiány, gyengeség. A központi idegrendszer érintettsége esetén természetesen egyéb tünetek is megjelenhetnek: tudatzavar, aluszékonyság, fejfájás, fénykerülés. A lappangási idő csupán 1-3 nap.

A betegség klinikai megjelenése jellemzően leginkább: tüdőgyulladás, véráramfertőzés, agyhártyagyulladás (ezek kombinációja), de okozhat középfülgyulladást, orrmelléküreg gyulladást is, különösen gyermekeknél. Ez utóbbiak az enyhébb kórformák. A véráramfertőzéssel kombinálódott esetek mindig lényegesen rosszabb kimenetelt sejtetnek.

A pneumococcus okozta tüdőgyulladás a leggyakoribb megjelenési formája a betegségnek az idősek között és öt éves kor alatt.

Védettség:

Hazánkban 2014 óta már nem csak válaszható, hanem kötelező a védőoltás csecsemőkorban, ami sorozat oltást jelent. 50 éves kor felett mindenki számára javasolt a védelem, lépeltávolítást követően kiemelkedően fontos a szerepe. Az alábbi táblázatban szereplő adatok önmagukért beszélnek, ezekben az esetekben fiatalabb életkorban is célszerű kialakítani a védettséget.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: