covid 19 vírus logó

Pneumococcus által okozott tüdőgyulladás elleni védőoltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

A tüdőgyulladás leggyakoribb kórokozója a pneumococcus nevű baktérium.

Ez a baktérium gyakran megtalálható a légutakban akár tünetek nélkül is, és cseppfertőzéssel terjed egyik emberről a másikra.

A tüdőgyulladás ma is veszélyes: a fertőző betegségek közül ebben halnak meg leggyakrabban Európában.

Emiatt a betegek 20-50%-a kórházba is kerül.

A COVID-19 világjárvány miatt a mostani időszakban kiemelten fontos, hogy a leggyakoribb szezonális légúti kórokozóknak ne legyünk, lehessünk célpontjai.

Sajnos egyszerre több kórokozóval is fertőződhetünk, ezért javasolt az influenza és a pneumococcus elleni védőoltások megléte. (WHO ajánlás 2020. március)

Oltóközpontunkban rövid határidővel, előfoglalási díj nélkül, fogadjuk!!

Az oltások beadása 3 külön helyiségben történik, szigorú járványügyi szabályoknak megfelelően.

Elérhetőségünk: +36/20-288-72-48 

Helyszíneink:

Budán: 1119 Budapest Fehérvári út 89-95 /Bejárat a Kocsis utca felől/

Pesten: 1133 Budapest Kárpáti utca 62-64 /Danubius Hotel Helia /

 

Hivatkozások:

  1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Pneumococcal disease – Risk factors & transmission. Available at: http://www.cdc.gov/pneumococcal/about/risktransmission.html [Last accessed: 06 January 2020]
  2. European Respiratory Society (ERS). European Lung White Book – Chapter 18. Avaliable at: http://www.erswhitebook.org/chapters/acute-lower-respiratory-infections [Last accessed: 06 January 2020]

Latinul: Streptococcus pneumoniae.

Kórokozó, terjedés:

A baktérium bizonyos típusai felelősek a betegség kialakulásáért. A légutak lakója lehet, (orr-garat) ez a tünetmentes hordozói állapot. Az egészségesekben is akár 5%-90%-ban kimutatható lehet a baktérium. Gyermekekre jellemzőbb, általában ők betegítik meg a felnőtteket. Influenzát követően különösen fogékonyakká válunk a pneumococcus felülfertőződésre.

A  betegség leginkább az  5 év alattiakat érinti, azon belül is egyéves kor alatt különösen sebezhetőek a gyerekek, majd az életkor előrehaladtával 50 éves kor felett ismét emelkedés figyelhető meg. Cseppfertőzéssel terjed, kiemelt szerepe van a hordozói állapotnak. A betegség mortalitása az elmúlt 60 évben alig változott (12-13%), az antibiotikum-terápia ellenére is.

Tünetek, szövődmények:

A tünetek lehetnek láz, hidegrázás, produktív köhögés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szapora légzés, szapora pulzus, oxigénhiány, gyengeség. A központi idegrendszer érintettsége esetén természetesen egyéb tünetek is megjelenhetnek: tudatzavar, aluszékonyság, fejfájás, fénykerülés. A lappangási idő csupán 1-3 nap.

A betegség klinikai megjelenése jellemzően leginkább: tüdőgyulladás, véráramfertőzés, agyhártyagyulladás (ezek kombinációja), de okozhat középfülgyulladást, orrmelléküreg gyulladást is, különösen gyermekeknél. Ez utóbbiak az enyhébb kórformák. A véráramfertőzéssel kombinálódott esetek mindig lényegesen rosszabb kimenetelt sejtetnek.

A pneumococcus okozta tüdőgyulladás a leggyakoribb megjelenési formája a betegségnek az idősek között és öt éves kor alatt.

Védettség:

Hazánkban 2014 óta már nem csak válaszható, hanem kötelező a védőoltás csecsemőkorban, ami sorozat oltást jelent. 50 éves kor felett mindenki számára javasolt a védelem, lépeltávolítást követően kiemelkedően fontos a szerepe. Az alábbi táblázatban szereplő adatok önmagukért beszélnek, ezekben az esetekben fiatalabb életkorban is célszerű kialakítani a védettséget.

pneumococcus