covid 19 vírus logó

Tetanusz (Spasmus Tonicus) elleni védőoltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

Latinul: Spasmus tonicus

Kórokozó, terjedés:

A betegséget egy anaerob baktérium okozza, melynek spórái rendkívül ellenállóak, gyakran a földben is jelen van. A tüneteket itt is toxintermelés okozza. Általában sérüléssel, állatharapással, karmolással kerül a szervezetünkbe a kórokozó.

Tünetek, szövődmények:

Általában egy hét lappangási idő után alakul ki. Az ingerület-továbbítás zavara jellemzi. A baktérium által termelt méreganyag blokkolja a gátlóingerületek izmokhoz jutását. Görcs, (szájzár alakulhat ki), ami lefelé haladva egyre több izmot érint. Nyakizmok, mellkas, hátizmok, végtagok izomzata válhat érintetté. A halál általában a gége-légzőizmok görcse miatt alakul ki. A percekig tartó görcsök csonttörést is okozhatnak. Kezeletlen esetekben 50%-os a halálozás, köldöktetanusznál (csecsemők) 80%-os. Csak tüneti kezelés létezik.

Védettség:

Sérülés esetén az orvos dönti el az oltás szükségességét. Az alapimmunizálás már csecsemőkorban elkezdődik. Mindenki számára fontos lenne, hogy 10 évente kapjon emlékeztető oltást. A gyermekkorban kapott vakcinák 20 éves korig védenek. Különböző kombinációban is elérhető (tetanusz, polio, pertusszisz), utazás esetén ezt célszerű választani.