covid 19 vírus logó

Influenza (Flu) elleni védőoltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

Az influenzavírus genetikailag rendkívül labilis, és viszonylag kévés számú kórokozó is elegendő lehet a tünetek kialakulásához! Ez a két fő oka annak, hogy egy szezonban a vírus viselkedését csak találgatni lehet. Az adott időszak megbetegedéseit követő nemzetközi figyelőrendszer javaslata alapján történik az oltóanyagba kerülő új törzsek kiválasztása, amely évente változik.

A vírussal történő találkozást követően szervezetünk sokkal fogékonyabbá válik az egyéb légúti kórokozókkal szemben, amelyek cirkulálása különösen jellemző az őszi, téli időszakra.

2017-től hazánkban is elérhető a 2A és 2B influenza törzset tartalmazó innovatív vakcina is a korábbi 2A 1B mellett. Ettől egy sokkal nagyobb hatékonyságot remélünk.

Az oltóanyagok teljesen biztonságosak, egyes csoportjaik terhesség esetén is alkalmazhatóak, sőt, javasoltak! A vakcina nem okozhat megbetegedést, hiszen nem a kórokozót juttatjuk a szervezetbe, csupán annak azon alkotóelemeit, amelyeket az immunrendszer felismerni képes.

Kórokozó, terjedés:

Vírus okozza, melynek A, B, C típusa ismert. Az A típusnak állati rezervoárjai is vannak (madár, sertés, stb.) ez az alapja a világjárványoknak. Cseppfertőzéssel terjed, de rövid ideig a tárgyakon is fertőzőképes maradhat.

Tünetek, szövődmény:

Hirtelen kezdődő, légúti és általános tünetekkel jellemezhető betegség. A lappangási idő 1-3 nap, de már a tünetmentes időszakban is fertőzhet. Jellemezheti: magas láz (vagy nincs), fejfájás, torokfájás, levertség, orrfolyás, végtagfájdalom, köhögés, hasmenés, hányás.

Leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szepszis. A tüdőgyulladás gyakran bakteriális felülfertőződés miatt alakul ki, nem ritka az arcüreggyulladás sem.

Rizikócsoportok:

A 2 év alattiak és az 50 év felettiek sokkal sebezhetőbbek, gyakrabban alakulnak ki szövődmények a fertőzést követően. Az ezekbe a korcsoportokba tartozó személyek gyakrabban igényelnek kórházi ellátást a betegség miatt.

Az immunsérültek, krónikus betegek, kismamák is ebbe a csoportba tartoznak. A mama oltása a babát is védi, fél éves koráig, amikor már ő is olthatóvá válik.

Védettség:

Gyakorlatilag fél éves kórtól mindenki számára javasolt az évenkénti ismétlése az oltásnak. 14 nap alatt kialakul a védettség. Szeptember végére általában elérhető az adott szezonra javasolt új vakcina.

Rizikócsoportba tartozók esetében az oltás elmulasztása nagyon komoly kockázatot jelenthet.

Több típusa elérhető az oltóanyagnak.

Utazók esetében a hosszú repülőút miatt a közös légtér használata komoly kockázatot jelent, ezért javasolt oltás. Elég csupán  egy beteg a fedélzeten, hogy többen is fertőzötten érkezzenek majd az úti céljukhoz.