covid 19 vírus logó

HPV oltás (Humán papillómavírus)

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

A HPV oltás és a méhnyakrák elleni védekezés

100 éve ismert a szexuális magatartás és a méhnyakrák közötti kapcsolat. A vírus méhnyakrák-okozó hatásának bizonyítása 2008-ban orvosi Nobel-díjat ért. Ma már tudjuk, hogy sokkal többről van szó, a betegség nem csak a nőket érintheti.

A vírus okozhat még: végbél-, pénisz-, szeméremtest-, hüvely-, szájüregi-, gégeelváltozásokat is, valamint szemölcsöket. Ezért a fiúk védelme is kulcsfontosságú.

Miért fontos a HPV oltás fiúknak is?

A vírus okozta rákos megbetegedések 30%-a őket érinti.
A fertőzés kockázata minden életkorban egyformán magas, (nők esetében ez a 20-as 50-es éveikben a leggyakoribb).
Ma már tudjuk, hogy a HPV okozta komoly elváltozások nem azonosak kizárólag a méhnyakrákkal, a férfiak is érintettek, a betegség továbbadásában is komoly szerepük van. A kórokozó évekig lappanghat tünetmentes a szervezetükben, ezért a vírushordozó tudtán kívül fertőzi meg aktuális partnereit. Nem tudható előre, kinél válik tartóssá a fertőzés, aminek már komoly következményei lehetnek. Gyakori és kellemetlen elváltozás a nemi szemölcsök kialakulása, (hímvesszőn, herezacskón, végbélnyílás körül, szájpadláson), de ez mindig jóindulatú.
A hímvessző, garat, szájüreg és végbélnyílás daganatai azonban már rosszindulatúak. Sajnos férfiak esetében a betegség szűrése nem olyan tökéletesen megoldott, mint a nők esetében.

A szájüregi daganat jelentős hányadát is ez a vírus okozza.
(USA-ban a férfika 10%-ában kimutatható a szájüreg nyálkahártyájában a vírus jelenléte és a száj-garat üregi daganatok 70%-át okozza a vírus jelen tudásunk szerint)
A védőoltást 2020 szeptemberétől hazánkban már a fiúk is kérhetik az iskolákban, térítésmentesen.
A fiúk bevonása az oltási programba nem csak saját védelmüket jelenti majd, hanem további 40%-kal csökkentheti a méhnyakrák, hüvely és szeméremtest elváltozásait az ellenkező nemben.

A nők 80%-a fertőződik a vírussal élete folyamán, akár több törzzsel egy időben, akár több alkalommal is. A szervezet gyakran meg tud birkózni a fertőzéssel, amikor nem, a hosszú ideig fennálló fertőzés következtében a hámsejtek rosszindulatúan átprogramozódnak. A gondok ekkor kezdődnek.

Kórokozó, terjedés:

A malignus daganatok kialakulásáéért a magas patogenitású  HPV törzsek (16,18,31, 33, 35, 39,45,51,52,56,58,68) felelősek, kiemelve a: 16,18, ezek 70%-ban mindig jelen vannak. A 6,11-es a nemi szemölcsök okozója, amely csupán kellemetlen.

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, de bőr-bőr kontaktussal is lehet fertőződni.

Tünetek, szövődmények:

A folyamat nagyon sokáig tünetmentesen halad előre. Egyre több hámsejt lesz érintett a folyamatban, és lassan az eredeti szöveti struktúra teljesen felbomlik. Szerencsés esetben a rendszeres nőgyógyászati szűrés alkalmával időben orvosolható a folyamat, csak lokális beavatkozásra van szükség. Sajnos sok esetben ez már kevés lehet, komoly csonkoló műtét esetén sem biztos a gyógyulás. A végbél, kismedence is érintett lehet a folyamatban. Ez már nagyon rossz prognózis.

Védettség:

Sorozatoltással kialakítható, általában 15 év felett már 3 oltás szükséges, fél év alatt kerülnek beadásra a vakcinák, de egy éven belül is befejezhető a megkezdett sor (pl. terhesség esetén). Többféle oltóanyag érhető el. A legújabb már 9 törzs ellen nyújt védelmet. A rutin nőgyógyászati szűrés az oltottak esetébe is 2 évenként szükséges.

Kinek javasolt a védőoltás:

Mindenkinek: férfiaknak és nőknek is.

A legoptimálisabb időpont a vakcinációra a nemi élet megkezdése előtti időszak, de bármely életkorban érdemes megfontolni. A hordozói állapot nem jelent ellenjavallatot, hiszen a cervikális nyákban jelenlevő ellenanyagok, az immunizációt követően már képesek a kijutó vírusokat közömbösíteni.

Az oltóanyag az immunválasz létrehozásához egy vírusszerű részecskét tartalmaz (VLP), ami egy L1 kapszid fehérjét tartalmaz. Az immunválaszhoz szükséges ingert ez a fehérje képviseli, ami jelen van a betegséget okozó vírusban is. Nem tartalmaz vírust, DNS-t sem! Nem okozhat daganatot!

2019 őszétől hazánkban már nem csak a felsős lányok, hanem a fiúk is kérhetik a védőoltás.