covid 19 vírus logó

Japán encephalitis elleni védőoltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

A szúnyogok terjesztik a betegséget okozó vírust. Az első eset 1871-ben Japánban került dokumentálásra. 3 billió ember él olyan területen, Ázsia és a Csendes-óceán nyugati részén, ahol potenciálisan megbetegedhet. A világon 24 ország mondható endémiásnak. Ebben a régióban a leggyakoribb oka a vakcinával megelőzhető agyhártyagyulladásnak. Az elárasztott vidéki rizsföldek közelében fordul elő jellemzően, mert ez kedvez a vektor (szúnyog) szaporodásának – meleg, esős időszakban különösen.

A legtöbb utazó számára csak alacsony veszélyt jelent, (68 ezer eset /év), de huzamosabb idejű kint tartózkodás esetén (több mint egy hónap) érdemes lehet a védőoltást kérni.

Kórokozó, terjedés:

JE (Japán encephalitis) vírus okozza, mely a fertőzött szúnyogok (CULEX) csípésekor kerül a szervezetbe.

Tünetek, szövődmények:

Csak a fertőzöttek 1%-ában alakulnak ki a klinikai tünetek, a csípést követő 5-15 napban. Ezek: láz, fejfájás, hányinger, hányás. Súlyosabb esetekben kóma, bénulás, agyvérzés is felléphet.  Abban az esetben, ha az agyhártyagyulladás kialakul, 20-30% az esélye annak, hogy elveszítjük az érintett személyt.  A gyógyultak 30-50%-a maradandó idegrendszeri tünetekkel él tovább. Nincs oki, csak tüneti terápia a betegség kezelésére.

Védettség:

  • Az általánosan elfogadott megelőzési módjai a szúnyogcsípés elkerülésének. (megfelelő repellens készítmény alkalmazása a bőrön, öltözködés, háló alatt történő alvás, beltéri szúnyogriasztók használata, stb.)
  • Vakcináció, két alapoltással, mely 2009-óta érhető el és 2012-óta adható 2 hónapos kortól is.

Az oltóanyag nincs itthon kereskedelmi forgalomba, egyedi importtal a Nemzetközi Oltóközpontok (így mi is) be tudják hozni, elérhető oltóközpontunkban.

Kinek lehet érdemes gondolni a védőoltásra?

Aki endémiás területen:

  • tartózkodik egy hónapnál hosszabb ideig;
  • endémiás területen tervezi jövőjét.