covid 19 vírus logó

Amit tudni érdemes a maláriáról

Hazánkban lassan több évtizede nem fordul elő ez a betegség. A világ 91 országa azonban nincs ilyen szerencsés helyzetben, jelenleg is komoly világ-egészségügyi problémát jelent a malária. Az áldozatok endémiás területeken leginkább az 5 év alatti gyermekek és a terhes nők.

A maláriát okozó szúnyog napnyugta és napfelkelte között támad, tehát délben a tengerparton nem valószínű, hogy áldozataivá válunk. 2000m feletti magasságban sem adottak a feltételek a szaporodásához, illetve városokban sem jellemző a jelenléte, tehát itt sem valószínű, hogy megcsípnek a maláriát okozó szúnyogok.

Kórokozó, terjedés:

A kórokozó (plasmódium: ovale, vivax, falciparum, malariae) bizonyos szúnyogok csípésekor kerül a szervezetbe, mivel jelen van a fertőzött állat nyálában. A kór átvihető még beteg egyén által használt injekciós tűvel vagy fertőzött vér átömlesztésekor. Az érintett terhes nő magzata is beteg lesz.

A májban és a vörösvértestekben időzhet az így bejutott kórokozó! A tünetek a megtámadott vörösvértestek szétesése és a termelt méreganyagok miatt alakul ki. Több típusa létezik, ezek súlyosságukat, tüneteiket tekintve különböznek egymástól.  A legveszélyesebb a plasmodium falciparum által okozott kórkép, a legelterjedtebb azonban plasmodium vivax.

Tünetek, szövődmények:

Általában jellemző a visszatérő láz, lázrohamok, influenzaszerű tünetek, máj-, lépmegnagyobbodás, alacsony vércukorszint. A tünetek akár egy hét, de egy év múlva is kialakulhatnak, 80%-ban azonban elmondható, hogy a fertőzést követő három hónapon belül jelentkeznek.

Védettség:

A betegség megelőzhető, amennyiben szakember tanácsait követjük!

Maláriás területeken javasolt a megfelelő hatóanyag-tartalmú szúnyogriasztó szer alkalmazása a szabad bőrfelületeken. Ez 30% feletti: picaridin, dietil-toulamid, IR3535-t tartalmat jelent (itthon elég a 10% is!) Magas kockázatú területeken fontos még a malária elleni tabletta szedése is! Alacsony, közepes kockázatú területeken elég lehet a megfelelő hatóanyag tartalmú riasztó használata. A WHO által aktualizált térképek segítik a tájékozódást!

Elkerülhetők a betegség komolya következményei:

Visszatérő láz esetén mindig gondoljunk arra az utazást követően, hogy esetleg megfertőződtünk! Az időben elkezdett, megfelelő kezeléssel elkerülhetjük a betegség komoly következményeit. Kisgyermekek, terhes nők esetében érdemes mérlegelni, elhalasztani az utazást, hiszen ők kiemelt kockázatnak vannak kitéve.

Ázsiában jelentősen csökkent a magas kockázatú területek előfordulása az elmúlt években, Dél-Amerika, Afrika esetében kisebb a változás.

Fontos tudnivalók:

  • Ha malária ellen gyógyszert szedünk, akkor is fontos, hogy elkerüljük a szúnyogcsípést!
  • A szúnyogok csípése több, komoly betegség okozója lehet, ezt célszerű megelőzni (Dengue-láz, WNV, sárgaláz).
  • A szúnyogok csípése által a maláriát okozó protozoon kerül a vérbe, ami a kialakuló tünetekért okolható.
  • Mivel négy fő altípusa van a kórokozónak, így a tünetek, a lappangási idő is nagyon változatos lehet!
  • Ha korábban maláriás területen járt, akár egy evvel később is jelentkezhetnek tünetek, így az Ön feladata, hogy ezt a kezelőorvosával közölje, hogy időben megfelelő diagnózis születhessen!
Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: