covid 19 vírus logó

Mit kell tudni a magassági betegségekről?

Az emberi szervezet 2000 méteres magasságig általában problémamentesen alkalmazkodik, felette azonban már egyéni érzékenység szerint különböző súlyosságú tünetek léphetnek fel. Ezek lehetnek: fejfájás, nehézlégzés, szédülés, fáradtság, mozgászavar, fulladás, hányinger, végtag-ödéma, köhögés, agyödéma, tüdőödéma.

A tünetek oka, hogy a tengerszint feletti magasság változásával csökken a levegő oxigéntartalma, ennek pedig komoly élettani hatásai lehetnek, extrém esetben az életet is veszélyeztető súlyos állapot is kialakulhat.

Ezek kivédhetők, ha kellő ismeretek birtokában vagyunk!

Akut hegyi betegség (AMI): Az emberek 25%-ánál már 2000 méteres magasságban kialakul, akár pár óra után is. A tünetek 24-72 órán belül fokozatosan megszűnnek, a szervezet alkalmazkodik az új helyzethez.

Tünetei: fáradtság, gyengeség, fejfájás, diszkomfort-érzés.

Minél nagyobb a magasságváltozás, a tünetek intenzitása annál inkább fokozódhat, amit súlyosabb esetekben akár agyödéma, tüdőödéma kísérhet. Az érintett lassan képtelen lesz mozogni, fulladni kezd, komoly idegrendszeri tünetek alakulnak ki nála. Ez az állapot azonnali orvosi segítséget igényel!

Mit tehetünk megelőzésképpen?

  • 3000 méternélmagasabban mindenképpen fokozatosan szoktassa hozzá szervezetét az új helyzethez!
  • 24 óránkeresztül ne emelkedjen magasabbra, éjszaka mindenképpen alacsonyabb magasságban pihenjen, mint ahol nappal járt!
  • Ne terhelje túl magát!
  • Naponta csak 300 m-t emelkedjen!
  • Ha a fent említett tünetek jelentkeznek, ne folytassa a további emelkedést!
  • Figyeljen arra, hogy megfelelő legyen a folyadékbevitel (4-6 liter/nap)!
  • Ne dohányozzon, ne igyon alkoholt, ne szedjen nyugtatókat, szorongásoldó tablettákat, mert ezek fokozzák a tüneteket!
  • Legyen megfelelő a kalória-bevitele!

Gyógyszeres lehetőségek, amelyek segíthetnek:

Diamox (acetazolamid): kezelés, megelőzés, 125-250mg/2×1 tbl, akár három nappal az emelkedést megelőzően, 5 napig alkalmazva segíti az akklimatizációt.

Dexamethason (steroid): ödémát csökkent, 4mg/2x naponta, ez egy nagyon komoly gyógyszer, csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett adható!

Ibuprophen: a fejfájás mérséklésére 600mg/3x naponta.

Bizonyos esetekben: nifedipin, furosemid, 100%-os oxigén belégzése.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: