covid 19 vírus logó

Sárgaláz (Yellow fever) elleni védőoltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

A vérzéses lázak csoportjába tartozó megbetegedés, mint pl. a Dengue-láz, Nyugat-Nílusi-láz, Japán-B-encephalitis. Afrikában és Dél-Amerikában fordul elő, elsősorban mezőgazdasági, illetve erdős területeken vagyunk veszélyben. A betegséget fertőzött (Sárgaláz-vírussal) szúnyogok terjesztik, csípéskor a nyálukkal kerül be a vírus a szervezetbe.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget sárgaláz vírussal fertőzött szúnyogok terjesztik.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 3-6 nap. Több fázisban (2-3) zajló betegség. Először láz, kínzó fejfájás, izomfájdalom, hányinger, hányás, alacsony pulzusszám alakulhat ki. Szerencsés esetben itt megáll a folyamat. Minden ötödik érintett személy esetében azonban a néhány napnyi láztalanságot sok szervi károsodás követi. Majd vérzések (orrvérzés, vérhányás, véres széklet) alakulnak ki. Máj-, és veseelégtelenség miatt elveszítjük a betegek közel felét ebben a stádiumban. A májsejtek folyamatos érintettsége miatt sárgaság is kíséri a betegséget, innen származik a neve.

Védettség:

Több mint 40 országba nem léphetünk be sárgaláz igazolás nélkül. Az oltás meglétét egy nemzetközi, többnyelvű, egységes dokumentum igazolja világszerte. Ennek kiállítására az oltás beadását követően, kizárólagosan csak a nemzetközi oltóközpontok jogosultak. A védettség 10 nap alatt kialakul, és egy életre szól, de csak 2016 óta.

A korábbi dokumentumokat az oltás lejártakor ki kell cserélni egy újra, az csak így lesz érvényes, korábban 10 évente kellett ismételni. Egyéb esetekben kellemetlen meglepetésekben lehet részünk. Aki nem oltható (betegség, terhesség), annak igazolást kell magával vinnie, ennek felmutatásával utazhat szabadon. A betegség ellen (szúnyogcsípés elkerülése) azonban védekezni kell majd!