covid 19 vírus logó

Májgyulladás (Hepatitis A) elleni védőoltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

Fertőző májgyulladás, melyet a hepatitisz vírus A típusa okoz.

Bárhol, bármikor fertőződhetünk. Világszerte előfordul. A trópusi országokban jellemzően már kisgyermek korban átvészelik a betegséget, aminek következtében egy életre szóló védettség alakul ki.  Az elmúlt években több hazai járvány is előfordult.

Magyarország közepesen fertőzött terület, a felnőtt lakosság jelentős része (70% felett) fogékony. Kezdeti szakaszában nem lehet elkülöníteni a tünetek alapján egyéb vírusos (B, C, E) májgyulladásoktól. A betegség terjedésének kedvez a nem megfelelő higiénés színvonal.

Kórokozó, terjedés:

HAV-vírus okozza. Fekális-orális terjedés a jellemző rá. A székletben jelen levő nagyszámú kórokozó, (tünetmentes időszakban is ürül a leendő betegből) kerül más ember tápcsatornájába. Gyakran széklettel szennyezett víz, azzal locsolt zöldség, gyümölcs, kézmosás elmulasztása lehet a megbetegedés oka. Bizonyos tengeri élelmiszerek (rák, kagyló) is fertőzöttek lehetnek. A vírus nagyon ellenálló.

Tünetek, szövődmények:

A vírus ürítése 2 héttel a tünetek megjelenése előtt már jelen van. Ez komoly rizikó a betegség terjedése szempontjából. A lappangási idő 15-50 nap szokott lenni. Általában enyhe lefolyású, gyakran tünetmentes lehet. Ritkán fulmináns a fertőzés, egyébként egészséges személy esetén.

Kialakulhat láz, hasmenés, sárgaság, hasi panaszok, fehér széklet, sötét vizelet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság. Jellemző lehet a javulást követően egy ismételten fellépő, tünetekkel tarkított periódus. Korábban ismert májbetegség esetén lényegesen rosszabb prognózis várható.

Védettség:

Endémiás országba történő utazás esetén különösen javasolt védelmet kialakítani, hiszen egy gyakori betegségről van szó. Egyéves kor felett itthon is érdemes gondolni a vakcinációra. Oltási sortól függően 20 éves védettség is kialakítható, létezik hepatitisz B-vel kombinálva is, de ezt csak akkor célszerű választani, ha legalább 6 hét van még indulásig.

Fontos:

Endémiás területre történő utazáskor elkerülendő az utcai élelmiszer árus, a jégkocka, a fagylalt. Gyümölcs zöldség lehetőség szerint pucolva, hámozva kerüljön elfogyasztásra. Fontos a tiszta kéz, evésnél is!