covid 19 vírus logó

Meningococcus – Agyhártyagyulladás elleni védőoltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

Meningococcus okozta fertőző agyhártyagyulladás, latinul: Neisseria meningitidis. Jellemzően a 25 év alatti korosztály érintett. Afrika szubszaharai régióiban komoly erőfeszítések történnek a betegség megfékezésére. Ritka, de nagyon súlyos kórkép. Immunsérültek, lépeltávolított személyek fokozott kockázatnak vannak kitéve bármely életkorban.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget egy tokos baktérium okozza, melynek a következő alcsoportjai képesek súlyos betegséget okozni: A, C, W135, Y, B. Cseppfertőzéssel, direkt kontaktussal terjed. Szerepe van a közös pohár és evőeszköz-használatnak, köhögésnek vagy a csókolózásnak is. Afrika szubszaharai régióiban komoly erőfeszítések történnek a betegség megfékezésére (A-típus). A terjedésében kulcsszerepe van a hordozói állapotnak, mely zárt közösségekben kiemelkedően magas lehet (kollégium, katonaság).

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 2-10 nap, de akár pár óra alatt is lélegeztetőgépre kerülhet a fertőzött személy. A kezdeti tünetek nem ismerhetőek fel biztosan, de fokozottan kell figyelni, ha ezeket tapasztaljuk: hirtelen láz, fejfájás, rossz közérzet, esetlegesen kialakuló fényérzékenység, hányinger, hányás, tarkó kötöttség, aluszékonyság, romló tudatállapot, lila foltok a bőrön. A betegség legsúlyosabb formái között szerepel a véráramfertőzés, az agyhártyagyulladás, illetve ezek kombinációja, de a baktérium okozhat tüdőgyulladást, középfülgyulladást, gégefő-gyulladást is.

Az időben elkezdett antibiotikum terápia ellenére is az érintettek 10-15%-át elveszítjük. Ha az agyhártyagyulladás és a véráram fertőzés is kialakul egyidőben, ez a szám már 40% is lehet. A betegség gyakran jár végtag-amputációkkal, a kialakult keringési zavarok miatt.

Védettség:

Az előfordulási gyakorisági görbe egyik csúcsa 6-8 hónapos korra esik nálunk, többek között ezért javasolt az alap immunizációt féléves korra befejezni, és 30 éves korig folyamatosan megőrizni. Adott úti cél és lépeltávolítás esetén is kiemelt szerepe van a védettségnek.

Külön oltóanyagok és eltérő oltási sorok jelentenek védelmet a B szerotípus  és az ACWY szerotípusok ellen. Van csak C-t tartalmazó oltóanyag is. A fent említett csoportokon belül is több oltóanyag között lehet választani.