covid 19 vírus logó

SARS-COV2 vírus laborvizsgálatok

BEJELENTKEZÉS koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló PCR-tesztre és gyorstesztre!

BEJELENTKEZÉS

Az új koronavírus-fertőzés kimutatására szolgáló PCR-teszt és gyorstesztelérhető a Budai Magánorvos Centrumban is.

Mi ez a vírus és milyen betegséget okoz?

A vírus neve SARS-CoV-2, ez a koronavírusok családjába tartozó vírus, amely súlyos, akut légzőszervi szindróma képében jelentkező betegséget okoz. A COVID-19 magának a betegségnek a neve, és a kórképet okozó vírus neve a SARS-CoV-2. A SARS egy angol kifejezés rövidítése, jelentése „súlyos, akut légzőrendszeri tünetcsoport”. 2020 februárjában a SARS-CoV-2 vírus által okozott betegséget a WHO COVID-19-nek nevezte el. A COVID szó a koronavírusra utal, a 19 pedig arra, hogy először 2019-ben ütötte fel a fejét ez a betegség a világon.

A vírus emberről emberre terjed, jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal, akár közvetlen, akár indirekt kontaktussal.

A fertőzés lappangási ideje átlagosan 3-7 nap (maximálisan 14 nap).

Tünetei sokfélék lehetnek:

 • láz
 • fáradékonyság és gyengeség
 • légzési nehézségek (súlyos tünet)
 • légszomj (súlyos tünet)
 • száraz köhögés
 • hasmenés
 • nyomásérzés, fájdalom a mellkasban (súlyos tünet)
 • fejfájás (ritkábban)
 • étvágytalanság
 • beszédképesség elvesztése, mozgásképtelenség (súlyos tünet)
 • torokfájás (ritkábban)
 • orrfolyás (ritkábban)
 • kötőhártya-gyulladás (ritkábban)
 • fájdalomérzet
 • szaglás/ízlelés elvesztése (ritkábban)
 • bőrkiütés, vagy elszíneződés a lábujjakon, ujjakon (ritkábban)

 

A fertőzés a legtöbb betegnél enyhe lázzal járó formáját észlelik, azonban elsősorban idős vagy krónikus betegségben szenvedőknél súlyos, akut légzési distressz szindróma (ARDS) is kialakulhat. • A betegség az esetek egy részében halállal végződik, korcsoportos bontás alapján a mortalitási valószínűség 0,2–14,8% közötti a 10–80+ éves korosztályban. • A férfiak halálozási kockázata majdnem kétszerese a nőkének.

A koronavírus szűrése során használt tesztekről

Két alapvetően különböző teszttípus van használatban. A két típus mást és máskor, más pontosággal mutat ki. Az egyik magát a vírust mutatja ki, a másik az ellenanyagokat, amelyeket a szervezet termel a vírus ellen. Az alább bemutatott módszerek közül az első kettő tartozik a vírust kimutató csoportba, a harmadik az ellenanyagokat kimutató csoportba, végül a negyedik ezek kombinációja.

 1. PCR teszt. Ezzel legkorábban a fertőzést követő 1-3 nappal vett mintából már kimutatható a vírus. A vírus genetikai anyagát mutatja ki. A mintát az orr- és garat nyálkahártyájáról vesszük. Előfordulhat az is, hogy még a lappangási időben történt a mintavétel, ekkor a vírust még nem tudjuk kimutatni a levett mintából, ezért szükséges lehet a teszt megismétlése 48 órával később. A vírus a gyógyulást követően eltűnik a nyálkahártyáról, így korábbi pozitív teszt esetén, 48 óra eltéréssel vett, két negatív eredmény gyógyulást jelent. Bár a teszt drága, mégis ez ma az egyetlen megbízható módszer a vírusfertőzés igazolására, és ez mutatja ki leghamarabb a fertőzést.
 2. Antigén gyorsteszt

A vírusantigén kimutatása a PCR-hez képest kisebb érzékenységű, viszont gyorsan (15 percen belül) megkapjuk a vizsgálati eredményt. A vírusfehérjéket (S-proteinjét) mutatja ki, az eredmény vagy pozitív, vagy negatív lehet. A mintavétel szintén orrból és/vagy garatból történik. A módszerrel vizsgált fehérjék (a vírus örökítőanyagával ellentétben) még nincsenek jelen a betegség nagyon korai stádiumában, illetve a fertőzés súlyosságától függően előfordulhat, hogy a nyálkahártyák felszínén csak kisebb mennyiségben jelennek meg, így ezekben az esetekben a teszt eredménye akár álnegatív is lehet. Emiatt negatív eredmény esetén, különösen, ha fennáll a fertőzés gyanúja, mindenképpen javasolt PCR-vizsgálatot is végeztetni.

 1. Antitest gyorsteszt. A teszt során egy csepp vért rácseppentünk a reagens anyagra, ahol egy látható csík formájában jelenik meg a reakció, hasonlóan mint a terhességi tesztnél. Kétféle ellenanyag (immunglobulin) vizsgálatát végezzük: a gyorsabban kialakuló IgM, és a lassabban, de tartósabban megjelenő IgG típusokat. A vírusfertőzésre a szervezet immunválasszal reagál, ellenanyagot termel. A tünetek fellépése után, a vírus direkt kimutathatóságát követően jelennek meg a vérben a fertőzésre adott immunválasz során a szervezetben képződő ellenanyagok:
 • először, a tünetek jelentkezése után kb. a 3-5. naptól a korai, az aktívan zajló fertőzésben képződő IgM-típusú ellenanyagok,
 • majd az 5-6. naptól elkezdődik a tartósabb védettséget kialakító IgG-típusú ellenanyagok képződése,
 • végül a tartós védettséget bizonyító IgG-ellenanyagok hosszú távú fennmaradása.

A fentiek alapján az ellenanyag-tesztek (szerológiák) a betegség nagyon korai kimutatásra nem alkalmasak, de a megfertőződéstől számított kb. 7-8. naptól már bizonyíthatják a zajló fertőzést.

IgM tipusú antitestből néhány napja már tartó akut fertőzésre, az IgG tipusú antitestből pedig korábban átvészelt fertőzésre lehet következtetni.

 1. Kombinált teszt.PCR és gyorsteszt antigén/antitest vizsgálatok együtt a teljes diagnosztikus spektrumot, jelenleg zajló, illetve már lezajlott fertőzést mutatja.

Tehát a PCR az aktuális betegség, a vírus kimutatásának legfőbb módszere, a gyorsteszt elsősorban a fertőzésre adott immunválasz kimutatására szól, mely azt bizonyítja, hogy volt-e vírusfertőzés, illetve esetleg, hogy van-e kialakult immunitás. Azokban az esetekben, ahol az immunválasz alapján felmerül akut fertőzés, ott PCR-teszt tudja a vírus jelenlétét igazolni.

 

A tesztelés elemei:

 1. Jelentkezés a vizsgálatra: telefonon vagy a weboldalunkon keresztül lehetséges. A laborvizsgálat rendeletileg meghatározott folyamat, szükségünk van a páciens részletes adataira, melyeket az akkreditált laborba továbbítunk. Lehetőségük van otthonukban is elvégeztetni a mintavételt.
 2. Mikor nem tudjuk vállalni a tesztelést? Akut koronavírus fertőzés gyanúja esetén. Ez esetben javasoljuk, hogy forduljon háziorvosához, aki államilag erre felkészült speciális mintavételi helyre irányíthatja.
 3. Hogyan jöjjön a tesztelésre? Az egyeztetett mintavétel napján, a megelőző 8 órában kérjük ne egyen, ne igyon, ne rágózzon, ne dohányozzon, ne mosson fogat, ne használjon szájvizet.
 4. Hogyan történik a mintavétel? A vizsgálatot végző munkatársunk megfelelő védőfelszerelésben végzi el a vizsgálatot, kis „vattás pálcával” a garatból és az orrból veszi a mintát a PCR és az antigén vizsgálathoz. Az antitest-gyorsteszt esetén ujjbegyből vagy vénás vérből származó vércsepp analízise történik.
 5. Mikorra lesz meg az eredmény? A PCR eredményről 24-72 órán belül tájékoztatjuk a megadott elérhetőségen. A gyorsteszt esetén helyben 15 perc múlva eredményt adunk.

 

Áraink:

A PCR vizsgálat hatósági ára érvényes magyar biztosítással rendelkezők számára: 17.900 Ft.

Az antigén gyorsteszt vizsgálat ára most 15.000 Ft helyett 12.500 Ft.

Az antitest gyorsteszt ára 7.000 Ft.