covid 19 vírus logó

COVID-19 (Koronavírus)

Néhány hónapra gyökeresen megváltoznak a mindennapjaink… ez nem jó hír, de fontos arra törekedni, hogy minél rövidebb ideig legyen így. Ebben mindenkinek fontos szerepe van, akkor is, ha nincs is ennek tudatában. A siker nem csak az egészségügyi ellátórendszeren és a mozgósított anyagai eszközökön fog múlni, hanem rajtunk is!

Ahhoz, hogy a jelen helyzet minél rövidebb ideig tartson, és minél kevesebb veszteséggel járjon, bizonyos tulajdonságok felértékelődnek: felelősségvállalás, fegyelem, empátia, türelem, segítőkészség!

A H1N1 is rettegésben tartotta az emberiséget:

Hasonló vészhelyzetre legutoljára 2009-ben volt példa, amikor a mutálódott influenza vírus (H1N) tartotta rettegésben az emberiséget. A WHO akkor is a legmagasabb készültségi fokozatot tartotta a legjobb megoldásnak világszerte. Mázlink volt, rövid időn belül megfelelő oltóanyagot sikerült bevetni a küzdelembe. Erre most várni kell.

A járványban akkor 18 ezer feletti volt az emberéletekben kifejezhető veszteség, 214 országba jutott el a vírus. Később napvilágot láttak olyan tanulmányok, hogy ez a szám akár 203 ezer is lehetett, ha nem csak a laboratóriumokban megerősített eseteket számoljuk.

Koronavírus: napról napra egyre többet tudunk

A vírussal kapcsolatosan nagyon hiányosak az ismereteink, de napról napra egyre többet tudunk. A koronavírusok létezéséről 1960-óta tudunk, akkor izolálták először orrüregből. Vélhetően életünk során már több esetben is kölcsönvette a kórokozó a sejtjeinket a szaporodásához, ami szerencsés esetben számunkra egy náthát jelentett csupán. A felső légúti vírusfertőzések 15-30%-át okozzák a téli időszakban. A populáció 90%-ában kimutatható a vírus elleni antitest, vagyis az érintett átesett a fertőzésen már korábban.

Nevét a felszínén elhelyezett S proteinről kapta, ami koronaszerű nyúlványokat képez, ezzel kötődik a receptorokhoz, így tud belépni a sejtekbe. Az úgynevezett enterális típusáról nagyon keveset tudunk.

Hogyan alakulhatott ki a COVID-19 típusa a vírusnak?

A betegség állatról emberre terjed (zoonózis), egyelőre ismeretlen természetes gazdával. A jelenlegi formája mutáció eredménye, (ahogy a testvérei is, lsd. lent). A denevérek vírushordozása lassan 15 éve ismert, gazdaváltással lett képes emberekben is betegséget okozni, olyat, ami emberről emberre is képes terjedni. Ez az elmúlt két évtizedben most harmadszor sikerült neki (SARS, MERS).

Megteremtve egy potenciális (sajnos már nem az) világjárvány lehetőségét. Március 2-óta az új neve a vírusnak: SARS-COV2, utalva arra, hogy szerkezete nagyon hasonló a korábbi SARS víruséhoz, szerencsére annak egy enyhébb változata.

Múlt és jelen járványai számokban, a koronavírus okozta meglepetések közelebbről:

 MegjelenésEsetszámHalálesetekHalálozási rátaHány ország érintett?Lappangási időKözti gazda
MERS201283628830%215 napdromedár
SARS2003809674410%372-7 napcivet macska
COVID-1920193,51 millió247.0002%?2122-10 napnem kígyó!

(Frissítve: 2020. május 4.)

A COVID-19 a korábban ismert testvéreihez képest könnyebben átadható, 1 ember átlagosan 3, 4 másikat fertőz meg. A karantén szerepe: ennek a számnak a mérséklése. A jelen betegség jobban átvészelhető, mint a korábbi változata: kevesebben halnak bele.

Az adatok értékelése korcsoportonként eltérő eredményt mutat, a SARS esetében az átlag a táblázatban látható 10% volt, gyermekek esetében ez a szám minimális volt, 65 év felett azonban 50%. Ez azt jelenti: ebben a korcsoportban minden második beteget elveszítettük. Ezért kell különösen óvni most is a szépkorúakat. A korona vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de a felületeken is életképes maradhat, hasonlóan a többi légúti vírushoz.

Milyen tünetek fordulhatnak elő?

Sajnos teljesen általános, több felsőlégúti infekció esetén is lehetnek hasonló tünetek (pl. influenza):

Leggyakoribb tünetek, betegség esetén
láz 99%
levertség, fáradtság 70%
száraz köhögés 60%

Lehet még: izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, hasmenés, torokfájás, légszomj.

 

Milyen lehet a betegség lefolyása? (Frissítve: 2020. március)

70 ezernél is több beteg adatait feldolgozva, a betegség lefolyására jellemző:

közepes lefolyású 81% otthon is lehetséges a javulás
komoly 14% tüdőgyulladás, légzési problémák
kritikus 4,7% légzési elégtelenség, szeptikus sokk, többszervi károsodás
halálos 2%  

Másképpen: a betegek 80%-a speciális kezelések nélkül is meggyógyul, csak 6 esetből 1 alkalommal kell súlyosabb tünetekre számítani.  Amennyiben tömegesen kerülnek kórházba az emberek, ez képtelenné teszi az egészségügyi ellátórendszert, hogy megfelelően végezze feladatát.

Eddigi tapasztalataink alapján melyik korosztály esik leginkább áldozatául a vírusnak?

Az ábrán olaszországi adatok kerültek feldolgozásra, akkor még 1016 volt a halálos áldozatok száma (2020.03.13.),  ami már jelentősen több.

Halálozás korcsoportonként:

diagram_2

50 éves kor felett meredeken emelkedik a görbe. 70-79 év között minden tízedik, 90 év felett minden ötödik érintett meghalt.

Halálestek száma:

halálesetek

Az összes elhunyt 89%-a 70 év feletti. A férfiak száma lényegesen magasabb… ezt majd megfejtik.

Óvintézkedések a mindennapokban, amik szükségessé váltak:

  • Kézmosás: rendszeresen, alaposan, szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel!
  • Zsebkendő: köhögéskor, tüsszentéskor takarja el a száját, orrát! A zsebkendőt dobja ki azonnal!
  • Maszk: akkor mindenképpen használja, ha légzőszervi tünetei vannak, ezzel védi a többieket!
  • Higiénia: szemhez, szájhoz, archoz csak tiszta kézzel nyúljon!
  • Kerülje a tömeget, a kézfogást, puszit! igyekezzen 1-2 méter távolságot tartani, ha ügyeit intézi!

Minden egyes ember-ember találkozás lehetőséget adhat potenciálisan a vírus továbbadására, ami újabb megbetegedések kiindulópontja lehet. Sajnos tünetmentes személy is fertőzhet.

Előzmények, jelen helyzet:

Pontosan tájékozódni az alábbi linken is lehetséges (országok, betegek, halálesetek, gyógyultak száma) tekintetében:

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Az első bejelentett esetet követően (2019. december 31., Wuhan) három héttel a Kínai hatóságok lezárták az érintett területeket: Hubei tartományt.  400 millió ember mozgását korlátozva, remélve a járvány mérséklését.

Ami jó hír:

A kórokozót géntérképe nagyon hamar elkészült, itthon is sikerült izolálni már a vírust. Ez a vakcina gyártáshoz vezető út első lépése.  2020. március 16-án az USA-ban bejelentették: elindult a vakcina humán vizsgálatainak első fázis, rekord sebességgel (NIH). Azóta több jelölt is van.

A mai hozzáállásunk a betegséghez, határozza meg a következő hónapok, elkövetkező hetek járványügyi helyzetét. Nem egyformán vagyunk veszélyben, vannak, akikre fokozottan kell vigyáznunk: ők a krónikus betegek, 65 év felettiek, immunkárosodottak. Napról-napra többet tudunk, egyre átfogóbb tanulmányok születnek. Elméletek születnek, cáfolódnak meg napi szinten( pl. a BCG oltás protektív szerepe).

Ami rossz hír:

A betegség tünetmentes állapotba is fertőz, ezért úgy is lehetséges a vírus továbbadása, hogy az érintett nincs tudatában. A vírusnak komoly gazdasági hatási is vannak. Nincs oltóanyag, sem adekvát terápiás lehetőség jelen pillanatban.

——————–

Kedves Páciensünk!

Szeretnénk Önnel megosztani a legfrissebb szakmai ajánlásokat a kialakult nehéz szituációban, és segíteni, hogy a legkisebb veszteséggel jussunk túl a kialakult helyzeten.

A nemzetközi ajánlások (WHO) a kialakult világjárvány miatt javasolja az influenza és a pneumococcus oltások meglétét – a rizikócsoportok számára különösen!

Az alábbi linken tájékozódhat:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hepatitis/publications/2020/guidance-on-routine-immunization-services-during-covid-19-pandemic-in-the-who-european-region-2020

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: