covid 19 vírus logó

Májgyulladás (Hepatitis B) védőoltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

A „csendes gyilkos.” Az 1985 után születettek kötelező védőoltásként már megkapták a vakcinát és elvben egy életen át tartó védettséget élveznek.

Kórokozó, terjedés:

A betegséget egy rendkívüli módon ellenálló vírus okozza, amely a testnedvekben lehet jelen (vér, nyál, spermium, hüvelyváladék). Nálunk elsősorban szexuális úton terjed, de egy rosszul sterilizált orvosi eszköz is okozhat betegséget. A fejlődő országokban gyakran már születéskor megfertőződik a baba. Tetoválás, testékszer felhelyezése, kábítószer használók esetében a közös tű használata komoly veszélyforrást jelent.

Tünetek, szövődmény:

Jellemzően tünetmentesen válik valaki krónikus hordozóvá, és sajnos az érintett személy fertőzhet, anélkül, hogy tudatában lenne.  A vírushordozás hosszútávon elpusztítja a májsejteket, annak helyét kötőszövet tölti ki, annak fontos élettani funkciója kiesik. Daganat kialakulása is gyakori következménye a betegségnek. Mindkét esetben a terápiás lehetőségek korlátozottak, nem orvosolják a kiváltó okot.

Védettség:

Az oltás utazástól függetlenül is mindenki számára javasolt, különösen, ha szexuálisan aktív. A fejlődő világban sajnos komoly gondot jelent a betegség. Nálunk a kismamákat szűrik, a születendő gyermek egészsége érdekében. Utazás kapcsán egy nem várt orvosi beavatkozás jelenthet komoly kockázatot, illetve a felelőtlen szexuális magatartás.

Sorozatoltás, alapesetben 6 hét szükséges a védettség kialakításához. Létezik gyorsított séma is, 0.,7.,21. napokon történik az szúrás. Az oltóanyag kombinációban is elérhető. Alkalmazása akkor javasolt, ha megfelelő idő áll rendelkezésre még az indulás előtt. Ellenkező esetben nem leszünk Hepatitisz A-re sem védettek.

Minden esetben 1 pluszoltással (fél év múlva legkorábban, gyorsított sor esetén 1 év) egy életre szóló immunitást lehet kialakítani.