covid 19 vírus logó

Bárányhimlő (Varicella) elleni oltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

Kórokozó, terjedés:

Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de a betegséget kísérő hólyagokban megtalálható vírus is fertőzhet. A kórokozó a herpesz-vírusok családjába tartozik. Nagyon ragályos betegségról van szó, a testvérek egymás közt nagyon rövid időn belül átadják, illetve a védettséggel nem rendelkező szülők is biztosan áldozatokká válnak. Jellemző a közösségi halmozódás.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 10-21 nap, de a bőrtünetek megjelenése előtt is fertőz. Kísérheti láz, gyengeség, étvágytalanság is. Az 1-4 mm nagyságú, piros udvarral körülvett, viszkető hólyagok először (számuk általában 200-500 között van) a fejen, majd a törzsön jelennek meg, a betegség előrehaladtával a végtagok is érintetté válnak, ritkán a szájüreg is. A gyógyulás normál esetben 2 hétig tart.

Szövődményes esetekben kialakulhat: a bőr bakteriális felülfertőződése a vakarás miatt, tüdőgyulladás, komoly központi idegrendszeri, valamint több szervi érintettség: máj, szív, vese, ízület. A szülés körül kialakuló anyai bárányhimlő esetén (ilyenkor a születendő baba még anyai ellenanyagok nélkül jön a világra) 30%-ban a baba elvesztését okozza. Családtervezési oltás.

Kik tartóznak a kockázati csoportokba?

  • 1 év alatti és a 15 év felettiek,
  • immunkárosodottak (HIV), akár gyógyszeres kezelés miatt is (szteroid, biológiai terápia),
  • terhesek, különösen az első 20 hét. (Alacsony születési súly, végtag-, izomfejlődési rendellenesség, kisfejűség léphet fel, 1947-ben írták le először, előfordulása ritka.)

Miért jobb az időben kapott oltás, mint a betegség természetes átvészelése?

  • Nem tudhatjuk, hogy kiknél alakul majd ki a betegség lefolyása során a komoly szövődmények valamelyike (minden 60 000. beteget elveszítjük a civilizált világban is);
  • elkerülhetjük a kórházat;
  • nem fertőzünk meg másokat sem, hiszen nem leszünk betegek;
  • mert versenyelőnnyelindulunk, ha találkozunk a kórokozóval;
  • a védőoltások minimális terhet jelentenek a szervezet számára, cserébe egyfajta biztonságot, kiszámíthatóságotkaphatunk;
  • nagy eséllyel 50 pluszosan csökkentjük az övsömörkialakulásának esélyét;
  • és miért lenne jobb egy vad vírussal történt fertőzés, mint egy legyengített változatával történő védettség tudatos kialakítása?

Védettség:

A védőoltás javasolt mindenkinek, aki nem vészelte át a betegséget korábban. Mielőtt a kisgyermek közösségbe kezd járni, fontos, hogy túl legyen az elsőn. A védettség 14 nap alatt alakul ki.  A második beadásával vélhetően már egy életre szólóan győzni tud már a szervezet a vírussal szemben. Ennek legoptimálisabb ideje 4-6 évesen van.  Felnőttek esetében a két oltás között 4-6 hétnek javasolt eltelnie. Ha beteg személlyel kerül kontaktusba valaki,  az első 72 órában kapott oltással esélye van arra, hogy ne betegedjen meg.

2019 őszétől hazánkban is kötelező védőoltás.