Bárányhimlő (Varicella) elleni oltás

Kórokozó, terjedés:

Elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de a betegséget kísérő hólyagokban megtalálható vírus is fertőzhet. A kórokozó a herpesz-vírusok családjába tartozik. Nagyon ragályos betegségról van szó, a testvérek egymás közt nagyon rövid időn belül átadják, illetve a védettséggel nem rendelkező szülők is biztosan áldozatokká válnak. Jellemző a közösségi halmozódás.

Tünetek, szövődmények:

A lappangási idő 10-21 nap, de a bőrtünetek megjelenése előtt is fertőz. Kísérheti láz, gyengeség, étvágytalanság is. Az 1-4 mm nagyságú, piros udvarral körülvett, viszkető hólyagok először (számuk általában 200-500 között van) a fejen, majd a törzsön jelennek meg, a betegség előrehaladtával a végtagok is érintetté válnak, ritkán a szájüreg is. A gyógyulás normál esetben 2 hétig tart.

Szövődményes esetekben kialakulhat: a bőr bakteriális felülfertőződése a vakarás miatt, tüdőgyulladás, komoly központi idegrendszeri, valamint több szervi érintettség: máj, szív, vese, ízület. A szülés körül kialakuló anyai bárányhimlő esetén (ilyenkor a születendő baba még anyai ellenanyagok nélkül jön a világra) 30%-ban a baba elvesztését okozza. Családtervezési oltás.

Kik tartóznak a kockázati csoportokba?

  • 1 év alatti és a 15 év felettiek,
  • immunkárosodottak (HIV), akár gyógyszeres kezelés miatt is (szteroid, biológiai terápia),
  • terhesek, különösen az első 20 hét. (Alacsony születési súly, végtag-, izomfejlődési rendellenesség, kisfejűség léphet fel, 1947-ben írták le először, előfordulása ritka.)

Miért jobb az időben kapott oltás, mint a betegség természetes átvészelése?

  • Nem tudhatjuk, hogy kiknél alakul majd ki a betegség lefolyása során a komoly szövődmények valamelyike (minden 60 000. beteget elveszítjük a civilizált világban is);
  • elkerülhetjük a kórházat;
  • nem fertőzünk meg másokat sem, hiszen nem leszünk betegek;
  • mert versenyelőnnyelindulunk, ha találkozunk a kórokozóval;
  • a védőoltások minimális terhet jelentenek a szervezet számára, cserébe egyfajta biztonságot, kiszámíthatóságotkaphatunk;
  • nagy eséllyel 50 pluszosan csökkentjük az övsömörkialakulásának esélyét;
  • és miért lenne jobb egy vad vírussal történt fertőzés, mint egy legyengített változatával történő védettség tudatos kialakítása?

Védettség:

A védőoltás javasolt mindenkinek, aki nem vészelte át a betegséget korábban. Mielőtt a kisgyermek közösségbe kezd járni, fontos, hogy túl legyen az elsőn. A védettség 14 nap alatt alakul ki.  A második beadásával vélhetően már egy életre szólóan győzni tud már a szervezet a vírussal szemben. Ennek legoptimálisabb ideje 4-6 évesen van.  Felnőttek esetében a két oltás között 4-6 hétnek javasolt eltelnie. Ha beteg személlyel kerül kontaktusba valaki,  az első 72 órában kapott oltással esélye van arra, hogy ne betegedjen meg.

2019 őszétől hazánkban is kötelező védőoltás.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: