covid 19 vírus logó

MMR oltás – Kanyaró, Mumpsz, Rózsahimlő oltás

TELEFONOS IDŐPONTFOGLALÁS:

Kanyaró oltás

A kanyaró kórokozója, terjedése

A betegséget vírus okozza, amely elsősorban cseppfertőzéssel terjed. A vírus a légúti hámsejtekben is szaporodik, és így köhögés, tüsszentés alkalmával a külvilágba kerül. Közel 2 óráig még fertőzőképes, a levegőben, illetve a tárgyakon.  Egy rendkívül fertőző betegségről van szó, ami azt jelenti, hogyha a környezetünkben beteg ember volt, 90% az esélyünk arra, hogy betegek legyünk.

Tünetek, szövődmények:

 • A lappangási idő 7-13 nap, majd influenzaszerű tünetek alakulnak ki, melyek a következők lehetnek: magas láz, orrfolyás, köhögés, kötőhártya-gyulladás;
 • Gyakran a szájon belül pontszerű fehér pöttyök alakulnak ki (KOPLIK-folt), majd ez elmúlik és  testszerte kiütések jelennek meg.
 • Mindig a hajas fejbőrön, arcon jelennek meg először a bőrtünetek, majd a törzsön és a végtagokon, és fokozatosan múlnak el (6 nap). Nem viszketnek, egybefolyhatnak.
 • A beteg személy már a bőrtünetek megjelenése előtt 4 nappal, és miután elmúltak, még 4 napig fertőző képes.
 • Minden 500. beteget elveszítjük, gyakran alakulnak ki szövődmények (30%-ban jellemző), melyek ezek lehetnek: agyhártyagyulladás, középfülgyulladás, tüdőgyulladás, bakteriális felülfertőződés.

Sajnos a betegséget követően az immunrendszer működése csökken, legfrissebb kutatások szerint ez az állapot 3 évig is eltarthat. Bizonyos esetekben hosszú évek múlva (7 év) degeneratív idegrendszeri betegség indulhat (SSPE).

Kockázati csoportok:

 • Egészségügyi dolgozók,
 • csökkent immunitású személyek,
 • 15 hónap alattiak (oltatlanok),
 • terhesek (oltatlanok),
 • akik nem kaptak 2 védőoltást, és természetes úton semvészelték át a betegséget,
 • azok az utazók, akik olyan területre utaznak, ahol járványok fordulnak elő. Sajnos ebből bővelkedünk az elmúlt években, az európai kontinens sem kivétel.

Védettség:

 • Az 1989 után születettek két oltásban (15 hónap, 11 év) részesültek, így vélhetően ők egy életre szóló védettséget élvezhetnek.
 • Az 1969 -1989 közöttszületettek csak egy oltást kaptak, az ő esetükben ezért javasolt egy második oltás is.
 • A korábban születettek pedig nagy valószínűséggel már átesteka fertőzésen gyermekkorukban, így egy életre szóló védettség alakult ki náluk. Ha mégsem, 2 oltás szükséges. Az első oltást követően már 90%-os védettség jellemző, ez 14 nap alatt alakul ki. Az oltások között minimum 4 hétnek kell eltelnie.

Abban az esetben, ha az átoltottság  95% alá esik, a betegség ismét járványokat tud okozni, természetesen az oltatlanok között.  Ezt tapasztaljuk Romániában, Ukrajnában és több más Európai országban is.

Mumpsz oltás

Mumpsz, vagyis járványos fültőmirigy gyulladás.

A mumpsz kórokozója, terjedése:

Vírus okozza, cseppfertőzéssel terjed.

Tünetek, szövődmény:

Alappangási idő 14-18 nap. Izomláz, étvágytalanság, fejfájás, alacsony láz jellemezheti. Csak minden harmadik esetben alakul ki a jellemzően egy-, vagy kétoldali fültőmirigy gyulladás, mely fájdalmas és érzékeny lehet. Idősebb korban a kialakuló gyulladás a herékben kialakuló szövetpusztulás miatt meddőséget okozhat.

Védettség:

Kötelező oltás, 2 alkalommal oltanak, 1991-óta. Csak kombinációban érhető el, (rubeola, kanyaró) MMR oltások formájában.

Rózsahimlő oltás

A rózsahimlő kórokozója, terjedése:

Vírus okozza. Cseppfertőzéssel terjed.

Tünetek, szövődmény:

A lappangási idő 14-23 nap körül van. A tünetek enyhék, 50%-ban ki sem alakulnak. Ezek lehetnek: alacsony láz, levertség, nyirokcsomó duzzanat, máj-, és lépmegnagyobbodás, arcon, majd testszerte megjelenő kiütések. Idősebb korban komoly ízületi gyulladás képében jelentkezhet a betegség.

Az óriási gond akkor van, ha a várandós kismama találkozik a vírussal vagy találkozott a teherbeesés előtti egy hónapban, mert a vírus átjut a placentán. Vetélés, komoly fejlődési rendellenességek alakulnak ki a babánál: süketség, vakság, szívfejlődési rendellenesség, mentális retardáció, májkárosodás. A szindróma neve: CRS, kongenitális rubeola szindróma, amely közel 30%-ban ki is alakul a fertőzést követően.

Védettség:

A kötelező védőoltási rend tartalmazza 1990 óta. Terhesség előtt célszerű ellenőrizni az immunitás tényleges meglétét.  A védelemhez 2 oltás szükséges, ezek négy hét eltolódással adhatók  be. Csak kombinációban érhető el, kanyaró, mumpsszal együtt.