covid 19 vírus logó

Dengue-láz

A világ lakosságának 40%-a olyan területen él, ahol a betegség előfordul. 127 országot érint a probléma jelenleg.  390 millió ember fertőződik meg évente a vírussal a szúnyogcsípések következtében.  A trópusi, szubtrópusi területek érintettek, földrajzi előfordulása hasonló, mint a maláriának, de leginkább a városi, félvárosi érintettség a jellemző. Európa 10 országában is leírták a kórképet, nem behurcolt esetek voltak.

A betegséget először 1950-ben detektálták Ázsiában. Az elmúlt évtizedben drámaian emelkedett az előfordulása.

Terjedése, kórokozó:

Bizonyos szúnyogfajok nőstényeinek csípésével kerül a vírus az emberi szervezetbe, melyek jellemzően napközben aktívak. Ezek a fajok felelősek több ismert egyéb betegség terjesztésében is: sárgaláz, Zika-vírus, Chikungunya-láz.

Négy szerotípusa ismert. Ezek egymástól függetlenül fertőznek.

Tünetek, szövődmény:

Az átlagos lappangási idő 3-10 nap között van. Csak az érintettek 25%-ban alakulnak csak ki, melyek első alkalommal gyakran enyhék vagy nincsenek: csupán influenzaszerűek. Jellemző lehet még: láz, kiütések, szemmögötti fájdalom, hányinger, hányás, izom, csont, ízületi fájdalom.

Általában ismételt fertőződést követően már lényegesen súlyosabb klinikai tünetek lehetnek jellemzőek, 5%-ban. Ilyenkor belső vérzés, hasi fájdalom, folyamatos hányás, zavartság, légzési nehézség is jelen lehet. A kórházi ellátást igénylő esetek 95%-a jellemzően másodszori fertőződést követően fordul elő.

Védettség:

Elsősorban megfelelő öltözet és bőrre kenhető szúnyogriasztók segíthetnek megelőzni a vírus szervezetbe jutását.

A hatóanyag tartalom legyen 30% feletti:

  • DEET (N,N-Diethyl-m-toluamide),
  • picaridin,
  • IR3535,
  • Lemon Eucalyptus (p-menthane 3,8 diol, or PMD).

A betegség elleni vakcinát 2019 májusában engedélyezték az EU-ban.(Dengvaxia). Élő, legyengített kórokozót tartalmaz, a vírus 4 fő típusa ellen (1,2,3,4).

Csak olyan személyek esetében alkalmazható akik:

  • 9-45 év közöttiek
  • laboratóriumi vizsgálatok igazolják a korábbi Dengue- fertőzést,
  • endémiás területen élnek.

Az oltási sor 3 dózist jelent, 6 hónap eltéréssel.

Hazánkban nem elérhető az oltóanyag.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: