Szakértő válaszol

Hepatitis B védőoltás

Tájékoztató:

Kórokozó, terjedés

A betegséget egy rendkívül ellenálló vírus okozza, amely elsősorban szexuális úton terjed,(vér, spermium, hüvelyváladék, nyál), de a rosszul sterilizált orvosi eszköz is fertőzhet, illetve tetoválás, testékszer felhelyezése is veszélyes lehet. Kábítószer használat esetén pedig a közös tű használat jelent kockázatot

Tünetek

Sajnos gyakran tünetmentes lehet, de a tünetmentes személy is fertőz. A vírus a krónikus hordozói állapot kialakulása esetén májdaganatot okozhat, illetve a májsejteket elpusztítja, azok helyét kötőszövet tölti ki az idő múlásával. A máj a sejtek fokozatos pusztulása miatt nem lesz képes a feladatát elvégezni, ami halált okozhat.

Védettség

Hazánkban az 1985 után születettek már egy életre védettek, hiszen kötelező jelleggel részesültek a hepatitis b védőoltásban. Az oltás utazástól függetlenül is mindenki számára javasolt, szexuálisan aktívak esetében pedig ez különösen fontos. Mindenhol jelen van a vírus, a fejlődő országokban nagyszámú a krónikus hordozók száma.

Az immunizálásra több lehetőség is adott, kombinációban is történhet ( Hepatitis A ).Lehetőség van egy életre szóló védelem kialakítására is. Az alap sor minimum két oltásból áll, a védettség eléréséhez hat hét szükséges, az első oltáshoz képest! Itt is választható a gyorsított séma, bizonyos esetekben.

Oltóanyag neve

Twinrix, Engerix B, H-B-Vax-PRO

Mokeropt logó