Szakértő válaszol

Influenza elleni védőoltás

 

Mi az influenza?

Az influenza az influenzavírusok által okozott légúti betegség. A legjellemzőbb tünetek: láz, fejfájás, köhögés, torokgyulladás, ízületi illetve izomfájdalom, és általános levertség, fáradékonyság, bár nem minden fertőzöttnél jelentkeznek a felsorolt tünetek.

Az influenza egy egyszerű megfázásnál általában súlyosabb betegség. A klinikai kép az egészen enyhétől a rendkívül súlyos tüdőgyulladással, agyvelőgyulladással és életveszélyes, generalizált szepszissel járó formáig változhat. Ezekért a tünetekért az influenzavírus a felelős, de sokszor a vírusfertőzés által már meggyengített immunrendszert más baktériumok és vírusok is megtámadják. A súlyosabb forma főként időseknél, csecsemőknél és krónikus alapbetegségben (pl. cukor- vagy szívbetegségben) szenvedőknél fordul elő, azonban bármilyen korú, előzőleg egészséges embereknél is jelentkezhet a súlyos, szövődményekkel járó forma.

Melyek az influenza tünetei?

A leggyakoribb tünet a hirtelen jelentkező láz, hidegrázás, fejfájás, izom- illetve ízületi fájdalmak és száraz köhögés. A legtöbb ember összetéveszti az influenzát a megfázással, bármilyen kisebb megfázás esetén kijelenti, hogy egy kis „influenzája” van. Az influenza azonban legtöbbször jóval súlyosabb megbetegedés, mint egy egyszerű nátha.

Az emberek többségének az influenza csupán egy kellemetlen betegség, de néhányuknál súlyos állapotot okoz. Az influenza komolyabb szövődményei közé tartozik a hörghurut és a bakteriális felülfertőződés következtében kialakuló tüdőgyulladás és a ritkábban előforduló agyvelőgyulladás és szepszis. A fenti szövődményekben szenvedők igen gyakran kórházi ellátást igényelnek, mivel akár életet veszélyeztető állapotot is kialakulhat, különösen a legfiatalabbak és a legidősebbek körében, továbbá a leromlott egészségi állapotú betegeknél.

Melyek a közönséges megfázás tünetei, és miben különböznek ezek az egyszerű, szövődménymentes (komplikációmentes) influenzában jelentkező tünetektől?

A megfázáskor jelentkező panaszok csak az orrüregre és a torokra korlátozódnak, és nátha, tüsszentés, könnyezés, a garat irritációja, és fejfájás formájában jelentkezhetnek. Ezek a tünetek többnyire fokozatosan alakulnak ki és ritkán okoznak magas lázat vagy az izmok és ízületek fájdalmát. A megfázás miatt a krónikus légúti betegségek (pl. asztma) klinikai tünetei néhány napig súlyosbodhatnak.

A fertőződést követően milyen hamar észlelhetőek a betegség tünetei a fertőzött személyen?

A lappangási idő – a fertőződés megtörténte és az első tünetek jelentkezése közötti időszak – általában 2-3 nap. Néha megfigyelhető ennél rövidebb vagy hosszabb lappangási idő is (1-7 nap).

Mikor fertőz az influenzás beteg?

A fertőzőképesség időszaka egyénenként változhat, de általában egy influenzavírussal fertőzött felnőtt a betegség tüneteinek jelentkezése előtti naptól a tünetek kezdetét követő 3-5 napig fertőzőképes. A kezdet gyermekeknél is hasonló, de a fertőzőképesség időszaka náluk akár 7 nap is lehet.

A fertőződés kockázata a fertőzőképesség teljes időszaka alatt azonban nem végig egyenletes; a tünetek kialakulásával és erősödésével arányosan nő a fertőzés lehetősége és amikor a tünetek a legintenzívebbek, a megbetegedett személy akkor a legveszélyesebb másokra nézve. Annak az esélye, hogy valakitől megkapjuk az influenzát, a tünetek jelentkezése előtt és az azok megjelenését követő 3. nap után jóval kisebb, ezért ajánlott otthon maradni már az első tünetek jelentkezésekor, és utána is néhány napig.

Mit kell tennie annak, aki azt gondolja, hogy influenzája van?

Két fő szabály van: gondoskodjunk magunkról és ne fertőzzünk meg másokat!

Hogyan előzhetem meg, hogy én vagy a családom tagjai influenzában megbetegedjenek?

Nincsen kizárólagosan megbízható módszer, de a következő tanácsok egészen biztosan segítenek csökkenteni a fertőződés veszélyét.

  • A gyakori kézmosás jelentősen csökkenti nem csak az influenzával, hanem az egyéb kórokozókkal való fertőződés veszélyét is.
  • Megfelelő higiénia köhögéskor, tüsszentéskor és orrfújásnál; eldobható papírzsebkendőt kell használni, mely elfedi a szájat és az orrot.
  • Ha valaki rosszul érzi magát és lázas, menjen haza! A beteg környezetében lévők is tegyenek róla, hogy ez megtörténjen (pl. felettese küldje haza a dolgozót), mivel ekkor a legnagyobb a fertőzésveszély.
  • A magas kockázati csoportokba tartozóknak javasolt az évenkénti influenza elleni oltás, mert ez megfelelő védelmet nyújt a számukra. Országonként változó az oltási stratégia, sok országban az időseket és az egyéb kockázati csoportba tartozókat bakteriális (pneumococcus) tüdőgyulladás ellen is oltják.


Amennyiben telefonon szeretne időpontot kérni, vagy oltással kapcsolatos kérdése van, keresse Dr. Béres Zsuzsannát a 06 30 937 9349 telefonszámon.

 

Mokeropt logó