Szakértő válaszol

Kanyaró elleni védőoltás

Tájékoztató

 

KÓROKOZÓ, TERJEDÉS

A betegséget vírus okozza, amely elsősorban cseppfertőzéssel terjed / a vírus a légúti hámsejtekben is szaporodik és  így köhögés, tüsszentés alkalmával a külvilágba jut./ A kórokozó 2 óráig fertőzőképes, a levegőben, illetve a tárgyakon.  Egy rendkívül fertőző betegségről van szó, ami azt jelenti,hogy  ha a környezetünkben beteg ember volt, 90% az esélyünk arra, hogy mi is kanyarósak leszünk.

 

TÜNETEK

  • a lappangási idő 7-13 nap,
  • majd influenzaszerű tünetek alakulnak ki,

 

ezek a következőek  lehetnek:

magas láz,orrfolyás, köhögés, kötőhártya gyulladás,

gyakran a szájon belül pontszerű fehér pöttyök alakulnak ki, /KOPLIK-folt/,majd ez elmúlik és  testszerte kiütések jelennek meg

 

  • mindig a hajas fejbőrön, arcon jelennek meg először a bőrtünetek, majd a törzsön és a végtagokon is láthatóak lesznek és fokozatosan múlnak el. /6 nap/ Nem viszketnek, egybefolyhatnak.

A beteg személy  már a bőrtünetek megjelenése előtt 4 nappal és miután elmúltak ezek  még 4 napig fertőző képes.

  • minden 500. beteget elveszítjük, gyakran alakulnak ki szövődmények : agyhártyagyulladás, középfül gyulladás, tüdőgyulladás, bakteriális felülfertőződés. Sajnos a betegséget követően az immunrendszer működése csökken / legfrissebb kutatások szerint ez az állapot 3 évig is eltarthat. Bizonyos esetekben  hosszú évek múlva /7év/ degeneratív idegrendszeri betegség indulhat./SSPE/

 

VÉDETTSÉG

az 1989 után születettek két oltásban részesültek, így  vélhetően ők egy életre szóló védettséget élvezhetnek.  /15 hónap, 11 év/

az 1969 után születettek csak egy  oltásban részesültek kötelező jelleggel , hogy a védettségből mennyit sikerült megőrizni nem lehet tudni, az ő esetükben ezért javasolt egy második oltás.  Ez a korosztály a védettségét már védőoltással szerezte, így az nem biztos, hogy egy oltás esetében is egy  életre szóló védettséggel számolhatunk.

a korábban születettek pedig nagy valószínűséggel már átestek a fertőzésen gyermekkorukban, így egy életre szóló védettség alakult ki az ő esetükben.

 

OLTÓANYAG NEVE:

PRIORIX, M-M R-VAXPRO

ezek mindegyike egy hármas kombináció /mumpsz, rubeola, kanyaró/, ez a hármas jól bevált az európai védőoltási rendszerben is, létezik egy MMRV változat is, amely tartalmazza már  a bárányhimlő elleni komponenst is. Így gyakorlatilag kevesebb szúrással alakítható ki a védelem. Jelenleg csak az USA-ban elérhető.

 

A jelenlegi kanyaró helyzet!

Magyarországon az elmúlt 15 évben a jól működő kötelező védőoltási rendszernek köszönhetően nem volt megbetegedés, csupán  12 behurcolt eset fordult elő. Sajnos ismét több alkalommal sikerült igazolni a betegséget /13fő/, a román határ melletti egészségügyi  intézményekben.

 Európa szerte rendszeresen előfordulnak az elmúlt években  kisebb, nagyobb járványok, melyek az átoltottság csökkenési miatt tudnak  létre jönni /95% alá esik ez az arány/. Ebben óriási szerepe van az oltásellenességnek.  Romániában ennek következtében  80% alá esett a kanyaró elleni védőoltásban részesülők  aránya, amely korában /2014 előtt/  97% volt.  Ennek természetes következménye a kialakult jelenlegi  járványügyi helyzet.  Az emberiség jelen pillanatban képes lehetne a kanyaró vírus által okozott megbetegedések felszámolására, hiszen a kórokozó csak embereket képes megbetegíteni, és stabil a szerkezete, illetve hatékony és biztonságos oltóanyag már évtizedek óta rendelkezésre áll. Konkrét stratégiai elképzelés létezik a betegség felszámolására.  A  korábban halálos fekete himlő vírusa is mára már  csak két laboratóriumban lelhető fel a világon, az átfogó oltási kampányoknak köszönhetően.

Romániában az elmúlt időszakban komoly megbetegedési hullám vonult végig. 2016 januárja óta 3071 esetben diagnosztizáltak  kanyarót, sajnos  16 érintettet  nem sikerült meggyógyítani. A legfiatalabb beteg 6 hetes volt. Eddig 2017-ben 38 eset fordult elő , tavaly decemberben összesen 124 megbetegedést  jeleztek a hatóságok felé. Belgiumban is 70 feletti volt a megbetegedettek száma az idén, az ország déli területein. A román hatóságok próbálják előbbre hozni a védőoltás időpontját, /9hó/ hogy  fékezzék  a járványt.

 

kik lehetnek fokozottan érintettek a betegség kialakulása szempontjából:

  • egészségügyi dolgozok
  • csökkent immunitású személyek
  • 15 hónap alattiak /oltatlanok/
  • terhesek
  • akik nem kaptak 2 védőoltást, és természetes úton sem vészelték át a betegséget
Mokeropt logó