Szakértő válaszol

Méhnyakrák elleni védőoltás

A HPV vírusok:

mai ismereteink szerint több, mint száz szerótípus ismert, melyek között a magas patogenitású törzsek kiemelt szerepet töltenek be,hiszen képesek a hámsejteket átprogramozva, azok rosszindulatú elváltozását okozni. A leggyakoribb szexuálisan átvihető betegségnek tekinthető, az óvszer használata sem jelent tökéletes védelmet a vírussal szemben.Nem csak nőket érintheti a vírus által okozott elváltozások!! A bőr, a szájüreg és a nemiszervek hámrétegében szaporodik. Az egész világon elterjedt. A fertőzött területek érintésével, összedörzsölésével, eszközökkel, tárgyakkal vihető át egyik emberről a másikra.

Milyen betegségeket okoznak a Humán Papillóma Vírusok?

A bőrben (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken szemölcsöket okozhatnak Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, nehezen gyógyíthatóak és gyakran visszatérnek.

A nők és a Humán Papillóma vírusok (HPV)

A szexuális életet élő nők 80%-a átesik a fertőzésen, akár több alkalommal is. A szervezet megbírkózhat a vírussal, de, ha a fertőzés hosszasan fenn áll, akkor a vírus átprogramozza a hámsejteket és közben szaporodik is. Így egyre több hámsejt lesz érintett a folyamatban, és lassan az eredeti struktúra teljesen felbomlik, kialakul a daganat. (méhnyakrák) Az első fertőzés, általában, 15-24 éves kor között fordul elő. Az egyik tünet a nemiszerveken lévő szemölcs lehet (kondilóma), melyet helyi kezeléssel (ecsetelés, fagyasztás, sebészi eljárás) lehet eltávolítani. A méhszájon lévő fertőzés gyakran tünetmentes. A nőgyógyász rutin vizsgálatkor ezt ellenőrzi a méhszáj megtekintésével és a Papanicolaou teszttel. A HPV hordozás esetén is érdemes lehet a méhnyakrák elleni védőoltás, hiszen az ellenanyagok a szervikális nyákban jelen vannak, és képesek a vírus semlegesítésére.

A HPV vírus nem csak a nőket érinti, és nem csak méhnyakrákot képes okozni!

A HPV szerepét bizonyították a férfiak pénisz daganatainak közel felében, a végbél-, és a szájüregi daganatok jelentős részében. A férfiak (szexuális partnerek) szerepe jelentős a vírus átvitelében és az újrafertőzésben.

A méhnyakrák Magyarországon is a második leggyakoribb daganatos betegség nők esetében, csak az emlő daganatos megbetegedése előzi meg.

Évente több, mint  500 édesanyát, nagymamát veszítünk el a betegség következtében. 1000 feletti új megbetegedést sikerül felfedezni. Méhnyakrák elleni védőoltással és a rendszeres nőgyógyászati szűréssel megelőzhető lehetne a veszteség!

A fiúk számára is javasolt oltás, az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia ajánlása alapján - a nemi szemölcsök, és bizonyos daganatok megelőzése miatt!

  • 2008 orvosi Nobel-díját a human papilloma vírussal kapcsolatos kutatásokért Hanusen professzor kapta,
  • Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban,
  • A nők 80%-a megfertőződik a vírussal élete folyamán,
  • A perzisztáló fertőzés  vezet a méhnyakrák kialakulásához, de ez egy hosszú folyamat (évek),
  • a nemi szemölcsök kialakulása is a HPV bizonyos törzseihez köthető,
  • illetve bizonyos szájüregi, és végbél daganatok kialakulásában is szerepe van a vírusnak,
  • a rendszeres szűrővizsgálatot nem helyettesítheti az oltás megléte!

(a daganatok kis részét nem a HPV vírus okozza)

Immunizálás:

Három oltás szükséges, 0, 1-2 hónap és fél év múlva egy harmadik oltás hosszú távú védelmet garantál.

Van olyan oltóanyag amely 15 éves kor alatt alkalmazva már két adagban használva is megfelelő ellenanyagszinteket tud biztosítani.(0, 6 hó)

Egy évnél frissebb nőgyógyászati vizsgálat szükséges a vakcináció elvégzéséhez (P2 citológia).

Ez a rutin nőgyógyászati vizsgálat részét képezi minden esetben.

Az optimális időpont a védelem kialakítására a nemi élet megkezdése előtt van, ekkor magasabb ellenanyagszintek alakulnak ki, de bármely életkorban(szexuális aktivitás esetén) érdemes kérni a méhnyakrák elleni védőoltást! daki szexuálisan aktiv védelmet jelent az oltás felvétele.

Amennyiben oltással kapcsolatos speciális kérdése van, keresse Dr. Béres Zsuzsannát a 06 30 937 9349 telefonszámon.

Mokeropt logó