covid 19 vírus logó

Rotavírus okozta hasmenés

A WHO adatai alapján 2013-ban 215 ezer 5 év alatti gyermek halt meg a betegség következtében.

Kórokozó, terjedése:

RNS tartalmú vírus, 1973-ban csapatával Bishop gyermekek bélszövetében detektálta. Megjelenésében elektronmikroszkóp alatt kerék (latinul: rota) alakú, innen az elnevezése. Az immunválaszt a felszínén található fehérjék határozzák meg (szerotípusok: VP7, VP4).

A beteg széklete nagy mennyiségben tartalmazza a kórokozót, ami fertőz. (feco-orális terjedés).  A környezetben hetekig életképes tud maradni, nagyon stabil. Több emlősfajban is jelen van, ezek azonban genetikailag különböznek a humán típustól.

Tünetek:

5 éves koráig szinte minden gyermek átesik a fertőzésen, 3 éves kor alatt gyakoribb a súlyos forma. A vírus a vékonybélbolyhok csúcsán elhelyezkedő „enterocytákat” fertőzi meg, szájon keresztül bejutva. A lappangási idő: 48-72 óra.

A betegségre jellemző: hányás, láz, súlyos hasmenés akár napi 7-10 alkalommal. Ma már tudjuk, hogy kialakulhatnak légúti, idegrendszeri tünetek is. Gyógyulás a tünetek megjelenését követően 3-7 nap múlva várható, 2-10 napig még fertőzhet az érintett.

Védettség:

A természetes módon átvészelt fertőzés nem okoz védettséget a későbbiekben, de 2-3 alkalom után súlyos tünetek már nem szoktak kialakulni. Az első generációs oltóanyagok az előidézett bélcsavarodás miatt, csak rövid ideig (1988-89) voltak piacon. A megbízható, második generációs vakcina csak 2006-tól érhető el.

A védelem kialakítása élő, legyengített kórokozót tartalmazó vakcinával történik, szájon át bejuttatva.  Javasolt 6 hetes kor után már elkezdeni az oltási sorokat.  Az alkalmazott adagok között legalább 4 hétnek kell eltelnie.

Hazánkban kétféle oltóanyag érhető el. Ezeket 2, illetve 3, alkalommal kell beadni, típusától függően.  Célszerű a megkezdett sorokat szintén oltóanyagtól függően 16, illetve 32 hetes korig befejezni.

A kétadagos vakcina (2008) monovalens, humán törzset tartalmaz.  A háromadagos társa,5 törzset tartalmaz (szarvasmarha-human reasszortáns). A széles körben alkalmazott vakcináció jelentősen csökkentette a betegség előfordulását (80%).

Korábban a gyomor-bélrendszeri megbetegedések miatti kórházi ápolások 80%-át a rotavírus okozta.

Foglaljon időpontot!

Válasszon időpontot!
Üzenet:
Elfogadom: