A repülőút alatt növekszik az esélye annak, hogy bizonyos fertőző betegségeket elkapjunk!
A zárt térben különösen megnövekszik az esélye annak, hogy fertőző betegséget kapjunk, hiszen sok ember van hosszú időn keresztül összezárva. Ez különösen igaz lehet a téli hónapokban, amikor különösen sok a felső-légúti megbetegedést okozó vírus. A zsúfoltság kedvez a baktériumok terjedésének is.
A fenti állítást támasztja alá néhány példa is:
- 1994-ben egy nő 6 utastársát fertőzte meg TBC-baktériummal, egy repülőút alatt.
- 2003-banegyetlen tünetmentes hordozótól 22 ember fertőződött SARS vírussal (atípusos tüdőgyulladás).
Ezért is javasolt az influenza elleni védőoltás felvétele! Ráadásul ebből a vírusból viszonylag kevés kórokozóval történő találkozás is betegséget okozhat. Egy egészséges, jó immunrendszerű ember is átmenetileg panaszkodhat rossz közérzetre, csökkenhet teherbíró képessége, ami megkeserítheti az utazást.
A repülőtér önmagában is megnöveli a megbetegedések kockázatát, hiszen sok ember fordul meg, használják a mozgólépcsőt, a bankautomatákat, a mellékhelyiségeket. Egyetlen mosdóra akár hetven ember is juthat, így itt nyüzsöghetnek a (pl. E.coli) kórokozók a kilincseken. Érdemes fokozott figyelmet fordítani a kézfertőtlenítésre!
Az EPA (Környezetvédelmi Ügynökség) felmérése szerint a gépek víztartálya nem minden esetben tiszta, és gyakran nem forralják fel megfelelően a felhasznált vizet. A fedélzeten felszolgált kávé és a tea pedig ebből a vízből készül, így aki fokozottan érzékeny, lehetőség szerint kerülje ezen italok fogyasztását a gépen!